Оскар Уайлд и 7 прозрения за жените

16 октомври 2014

Световноизвестният писател, поет и драматург Оскар Уайлд е роден на 16 октомври 1854 година в ирландския град Дъблин.

През 1881 година Оскар Уайлд издава първият си сборник, наречен просто „Стихотворения“. Макар и да привлича интереса на читателите с дълбочината на посланията си и с новаторските си похвати на изразяване, стихосбирката е заклеймена от критиката като „неискрена“. Може би този хладен прием кара младият автор да се насочи към прозата и да започне да работи върху разкази, романи и есета. 

Междувременно Уайлд пътува из Франция, чете лекции по съвременно изкуство, мода и дизайн в Англия и САЩ и работи като редактор в списанието „Женски свят“.
Оскар Уайлд се жени през 1884 година. Скоро след това съпругата му Констанс Лойд му ражда двама сина, които са кръстени Сирил и Вивиън.
През 1890 година излиза романът „Портретът на Дориан Грей“, който носи на Уайлд световна слава на писател със собствен стил и нестандартно мислене. На огромен интерес се радват и комедийните му пиеси. Оскар Уайлд е автор на девет пиеси, най-известни от които са „Колко е важно да бъдеш сериозен“ и „Идеалният мъж“.

В началото на деветдесетте години на XIX  век ирландецът е най-популярното име в британската литература и драматургия и си създава името на майстор на диалога и забележителен хуморист. Славата обаче му носи позитиви твърде кратко.

През 1891 година Оскар Уайлд се запознава с лорд Алфред Дъглас и между двамата се заражда хомосексуална любов. В пуританска Англия подобно поведение няма как да бъде толерирано и през 1895 година писателят е осъден да прекара две години в каторга заради „неморалната“ си връзка.
Когато е освободен през 1897 година, Оскар Уайлд среща леденото пренебрежение на британската общественост и е принуден да се премести в Париж. Там той почти не пише и живее в мизерия с крайно недостатъчните средства, които му изпраща семейството му.
Знаменитият писател е забравен от всички и се е превърнал в просяк. На 30 ноември 1900 година Оскар Уайлд умира от менингит.

 

Той остава завинаги в историята на литературата с неподправената си искреност и реализъм. Творчеството му е изпълнено с онзи натрапчив реализъм, който ни кара да отворим широко очи.

Оскар Уайлд е известен колкото с творчеството си, толкова и с остроумните си афоризми. Той е най-цитираният автор след Уилям Шекспир. Повече от 110 години след неговата смърт, крилатите му фрази продължават да са актуални. 

Днес искаме да ви припомним 7 негови прозрения за жената:

 

Жената с минало няма бъдеще

Жените никога нямат какво да кажат, но го казват по очарователен начин.

Жените се защитават, като атакуват, и техните атаки се състоят от странни и изненадващи капитулации. — „Портретът на Дориан Грей“

Жените се отнасят към нас, мъжете, така, както човечеството към боговете си: те ни се кланят и ни досаждат, постоянно искайки нещо.

Жените трябва да бъдат обичани, не разбирани.

Мъжът може да е щастлив с всяка жена стига да не я обича.

Когато един мъж е обичал една жена, той е готов да стори всичко за нея. Освен да я обикне отново.

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)