Осемте най-красиви места в България

Сподели:

България може да има малка територия, но на нея успява да събере туристически забележителности, колкото за три държави. Предлагаме ви осемте най-красиви и приказни кътчета на родината ни, които всеки българин трябва да посети поне веднъж в живота си:

1. Седемте рилски езера – Една от главните туристически забележителности в България е група от ледникови езера, разположени високо в Рила планина. Подходящото време за посещение на езерата е през летните месеци, като дори през юни езерата могат да бъдат замръзнали. Пътят до езерата не е лесно, въпреки, че лифт скъсява разстоянието по стръмния планински склон. Легендата разказва, че езерата са се образували от сълзите на жена гигант, която плачела за своя любими.

Седемте рилски езера
Седемте рилски езера

2. Мелник – Мелник е известен по две причини. Той е най-малкият град в България и е дом на някои от най-добрите винарски изби в страната. Ще ви отнеме минути, за да се разходите из главната улица на града, но ще седи с часове в местните механи, където ще бъдете омаяни от опияняващата магия на богатите червени вина. Ако успеете да станете от мястото си, близките Мелнишки пирамиди и Роженският манастир си заслужават да бъдат видени

Мелник
Мелник

3. Велико Търново – Това е историческата столица на Втората българска държава между 12-ти и 14-ти век. Велико Търново се намира в централна България и е популярна туристическа дестинация. Реконструираната крепостта Царевец съвсем не прилича на средновековните дворци на българските царе, управлявали от върха на хълма до тяхното поражение от османците в 1393 г. И все пак, може да се усети величието на България при преминаването през портите на тази живописна крепост.

Велико Търново
Велико Търново

4. Копривщица – Вървейки по тесните улички на Копривщица, се чувствате така сякаш сте попаднали във великите времена на 1876 г., когато българите храбро се борят за своята свобода. Копривщица е пълна с паметници и къщи-музеи, в които са показвани старинни оръжия, земеделски сечива, носии, произведения на изкуството и бижута.

Копривщица
Копривщица

5. Белоградчишките скали – Белоградчишката крепост е преградена от естествени скални масиви. Гледката е толкова уникална и живописна, че сякаш е декор от някоя приказка. Белоградчишките скали, номинарани през 2009 г. за едно от новите седем чудеса на света, са зашеметяващи образувания в различни форми.

Белоградчишките скали
Белоградчишките скали

6. Рилският манастир – Известен като българския Йерусалим, Рилският манастир определено си заслужава да бъде посетен. Този живописен източноправославен манастир в гористите планини се намира на по-малко от два часа път на юг от София. Кръстен е на Свети Иван Рилски, отшелник от 10 век, който живеел в пещера в близост до сегашния манастир. Самата обител е строена, изгоряла и изграждана наново през вековете, като последните строителни дейности са от 1800 г. Влизайки в двора, ще бъдете изумени от перфектна хармония на църквата със своите изящни арки от черно-бели ивици, керемидени покриви и пет купола, които достигат до небето. В далечината са върховете на планината Рила, които допълват оазиса на спокойствието – идеално място за всеки.

Рилският манастир
Рилският манастир

7. Черно море – България е известна с черноморската брегова линия, която има дълги участъци от пясъчни плажове, осеяни с хотели, традиционни рибарски селца и исторически обекти. Туристите предпочитат по-известните курорти Слънчев бряг и Златни пясъци, но аз лично вярвам, че градските плажове във Варна и Бургас са също толкова хубаво.

Черно море
Черно море

8. Несебър – Често наричан Перлата на Черно море историческият град Несебър датира от древността, когато е бил основан като тракийско селище, известно като Месамбрия. Гърци, римляни, византийци, българи, кръстоносци и османци – всички се населявали древния град. Днес разходка по калдъръмените улички на Несебър ще ви отведе до останките на около 40 тухлени църкви, датиращи от пети век. Градът е признат от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство.

Несебър
Несебър

Източник и снимки: http://10te.bg/

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...