ойстери

Ойстери по белгийски

14 декември 2014

Ойстерите /за американците – стриди/, са най-добрият акомпанимент на чаша пенливо шампанско в този сезон.  Европа днес е залята от зимни барове, които предлагат само три неща – шампанско, водка и ойстери!

Не искаме да разочароваме тези от вас, които са запретнали ръкави. В тази рецепта няма почти нищо за приготвяне! Само, че има едно много важно условие, за да се получи истинско удоволствие – трябва ойстерите да са пресни!

new 173

За радост, съвременните комуникации позволяват мидите, извадени от студения и солен Атлантик,  до няколко часа да бъдат в дървени касетки по европейските столици, включително и в София.   В това е цялата тайна на ойстера – трябва да се консумира в рамките на 8 часа от изваждането му от океана. Той се яде пресен, необработен топлинно и свежестта е от базово значение. Каквито и методи за съхранение на океанското злато да се измислят, те не могат да надхвърлят 18 часа.

Всъщност – 3 минути! Кое друго ястие може да сготвите за три минути?

1 минута – Изчистете черупката на ойстера от наслагване и я отворете;
2 минута – Обелете 4-5 скилидки чесън и ги размесете със ситно нарязана ябълка и полята с червен винен оцет (никакво балсамико, да не ви е хрумнало дори!);
3 минута- Нарежете по четирите „меридиани“ един лимон

new 176

Трябва да знаете, че разчупената черупка на ойстера е съхранила високата соленост на океана и затова, просто добавете малко чесън от приготвената смес, малко лимон и…! Задължително сервирайте в метален съд, запълнен със трошен лед.

Това е! И шампанскооооо!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)