Н.В.Царица Маргарита днес отбелязва своя 80-годишен юбилей!

06 януари 2015

Една изключително скромна и изтънчена жена, която преживява повратностите на съдбата и има истински интересна и динамична биография. 
Доня Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела е родена през 1935 г. Дъщеря е на Мануел Гомес-Асебо и Модет, втори син на Маркиз де Кортина, и на Мерседес Сехуела и Фернандес. Баща й е държавен съветник и адвокат на търговски и банкови дружества. Когато започва Гражданската война, комунистите арестуват родителите й след три месеца в затвора ги екзекутират. Близкият приятел на баща им Маркиз де Каса Писаро се грижи за малката Маргарита и по-големия й брат Хосе-Луис до май 1937 г. После, в края на лятото, пристигат при баба си доня Маргарита Модет и остават при нея до 1940 г. След смъртта й заживяват при чичо им Хуан Гомес-Асебо, Маркиз де Сурхена – техен настойник, а след неговата кончина отиват при другия си чичо Маркиз де Делейтоса. През есента на 1950 г. Маргарита постъпва в колежа „Свето сърце” в Брюксел. Навършвайки пълнолетие, се завръща в Мадрид и заживява в свой собствен дом. Пътува много – в Латинска и Северна Америка, в Средния и Далечния изток. Говори 5 езика, а вече и шести – българския. 

Царица Маргарита

Царица Маргарита

С Царя се запознават преди той да постъпи във Военната академия в Съединените щати. Маргарита му прави силно впечатление, но пътищата им се разделят. Надежда му дава новината за предстоящето й гостуване при приятелка в Америка. Научил адреса, Царят й изпраща покана за годишния бал на академията, но заминаването й за Япония не позволява да се видят. Срещат се отново в Мадрид през лятото на следващата година. Решават да се оженят, но отново възниква религиозен проблем, тъй като Маргарита е католичка. Римската църква поставя изискване – некатолическата страна да даде писмено обещание, че децата от този брак ще бъдат кръстени католици. Симеон не би могъл приеме това, без да наруши Търновската конституция. Обръща се към виден адвокат, експерт по брачни въпроси, който намира прецедент през 1938 г. в Япония. Местният епископ поел отговорността за брака между католичка и губернатор-шинтоист, без да изисква каквито и да било гаранции. За да преодолее трудностите, Н.В. Симеон ІІ посещава два пъти Ватикана. Приет е от Папа Йоан ХХІІІ, когото наричат „Българския папа“. Светият отец, прекарал повече от десет години в България, съхранява топли чувства към Царското семейство. През май 1961 г. е обявен годежът на Хуан Карлос Бурбонски и София Гръцка, която е православна. В същото време в Рим все още заседава Вторият ватикански събор, чиято цел е подобряване отношенията между Католическата и Православната църква. Тези обстоятелства спомагат за благоприятното развитие на събитията.

 

На 14 януари 1962 г. отец Албендеа, изповедник на Белгийския Крал, извършва първата от трите сватбени церемонии. Втората церемония е на 20 януари в Лозана, където пред кмета на града сключват граждански брак. На следващия ден красивата църква във Вевей е препълнена с народ. За щастливото събитие са поканени роднини, както и българи от четирите посоки на света. Благославянето на брака извършва митрополит Андрей в съслужение с руския архиепископ на Швейцария. „Много е сложно да разтрогнеш три брака – почти невъзможно“, шегува се Царица Маргарита.

От този брак доня Маргарита и Симеон имат четирима сина и една дъщеря – Кардам, Кирил, Кубрат и Константин Асен, както и интересната принцеса Калина. Двамата имат  11 внуци. Доня Маргарита обича България и до днес с най-голямо удоволствие носи брошка, която й е подарък за сватбата със Симеон и представлява картата на България.

Честит юбилей!

данни: kingsimeon.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)