Няколко причини за изневярата на жените

Няколко причини за изневярата на жените

26 юни 2015

След като вчера ви разказахме за основните мотиви, каращи силния пол да потърси внимание извън връзката си, сега ще се потърсим същите причини, но за дамите. Вероятно сте чували популярната шега, че мъжете изневеряват защото… могат. Днес обаче ще разгледаме мотивите за „забежките извън брачното ложе“ при нежния пол, които са значително по-различни и разнородни в сравнение с горепосочените. Общоприето е да се счита, че обикновено до изневяра от страна на един мъж се стига най-вече заради чисто физическия контакт и търсене на внимание, докато при нежния пол причините могат да се търсят най-вече в емоционален аспект.

Емоциите
Разбира се, невъзможно е да поставим всяка една извънбрачна връзка в еднакъв контекст, но сходствата са налице. Като цяло силният пол е склонен да се отдава на забранения плод заради сексуално увлечение и далеч по-рядко да се влюбва, докато за жените обикновено изневярата е свързана най-вече с чувства и опит да се запълни някаква емоционална празнина. Любопитен факт е, че дамите с афера са нещастни в настоящата си връзка – едва 34% от тях посочват, че нищо не им липсва в брака, докато при мъжете, които изневеряват, този процент е далеч по-висок – цели 56%.

Генетична предразположеност
Въпреки популярния мит, че генетичната предположеност за кръшване е типична за силния пол, всъщност това е така и при дамите. Още от древни времена, те се задомяват с мъж, за да създадат семейство и да имат деца, получавайки по този начин житейска сигурност. В първобитните общества обаче е било често срещано, когато жените излязат навън да събират храна например, да преспят с друг мъж, просто с цел „презастраховане“. Така те имат още една опция пред себе си, в случай, че нещо се случи с основния им партньор.

Няколко причини за изневярата на жените

Нужда от самочувствие
При сериозни проблеми в брака, много жени приемат аферата като начин да възвърнат разклатеното си самочувствие и да се убедят отново, че са „красиви и желани“. Намирайки се на потъващ кораб, те имат нужда от някой, който да се яви в ролята на „спасителна лодка“, доказвайки им, че все още притежават нужните качества, за да спечелят представител на другия пол.

Изневярата – умишлено или спонтанно?
За разлика от мъжете, дамите изключително рядко се впускат в безмислени афери. Преди да изневерят, те обмислят дълго и нашироко ситуацията, преценявайки плюсовете и минусите на един подобен акт. Причината да не се хвърлят спонтанно в извънбрачна връзка е, че физическият контакт почти винаги не е реалната причина за решението им. Ако трябва да обобщим обаче, и при двата пола основният мотив за изневярата е един и същ – липсата на нещо в настоящата връзка. Затова и ако държите да спасите отношенията си, преди всичко останало, най-ценен би се оказал един откровен разговор между двете страни, който да изясни позициите и да доведе до успешен изход на проблемите.

текст: Митко Попов
снимки: Huffington Post

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)