Номинации за Награда за изкуство „Стоян Камбарев” 2016: Нора Ампова – художник, 27 г.

27 април 2016

На 16-и май за седми пореден път ще се проведе Официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2016.

2.Nora Ampova2

Това е призът, утвърдил се като най-чаканото и престижно отличие за млади творци в България, затова и конкуренцията за попадане сред 5-те номинирани е голяма. Много важен факт е, че Фондацията, носеща името на незабравимия театрален режисьор, подкрепя осъществяването на конкретни проекти на всички номинирани след церемонията.

Нора Ампова е един от петимата номинирани за Наградата за полет в изкуството тази година. Израснала в семейство на музиканти, Нора естествено тръгва по пътя на изкуството. Нейната форма на изразяване обаче е не музиката, а рисуването. Емоционално искрена с налагaщ собствен стил и силно експресивно чувство, Нора е ярък представител на най-младата вълна от съвременни български художници. Номинирана е заради самостоятелната си изложба „Личните Венери“, представена в София и Варна и заради включването на нейни творби в елитните селекции в Европейския парламент и в изложбата „Образ и подобие“ – 77 автопортрета от колекцията на Николай Неделчев. Цветна, ярка, ексцентрична, Нора експериментира и често се обръща към класиката с необходимия респект, но и с известна доза любопитство.

3.Nora

„От ранна възраст съм усещала потребността от изкуство, без да съм осъзнавала какво точно е то. С течението на времето, рисувайки и търсейки, отговорът се оказа прост, а именно: общуване, вдъхновение, призвание. Това е един непрестанен вътрешен диалог, наблюдения на заобикалящия ме свят и желанието да задавам въпроси и да търся отговори. В картините, които създавам, се стремя да провокирам, да отправям послания. Често пъти иронията, самокритиката и хуморът се оказват двигател за изграждането на произведенията, които създавам. В много от проектите, търся социална насоченост, за мен е важно, като млад артист да използвам импулсите на заобикалящото ме, както в личен, така и в глобален план“, споделя младата художничка.

4.Nora -ulichno-izkustvo

Нора Ампова завършва Националната Художествената Академия с безценните по нейни думи съвети на професор Андрей Даниел. Като повечето млади и креативни личности от нeйното поколение, тя търси нови пространства и различни обекти на вдъхновение. Тoчно тези търсения я отвеждат до университета Hertfordshire в Hatfield (Великобритания), където специализира изящни изкуства. Нора е позната на широката публика със своите щрауси. В желанието си да създаде картини, които да въздействат бързо и категорично, авторката използва познати фигури и сюжети, в които замества човешкия образ с животински. Един вид изследване на човешкия образ и неговите сходства с животинското. Според Нора това сходство е определящо за характера и поведението на индивида. Запазвайки в основни линии иконографията на образите, авторката също така се съсредоточава върху онези художници, сътворили историята на изящните изкуства.

Останалите млади творци, номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2016 са ученикът китарист Георги Димитров-Жожо, обещаващият драматург Кирил Буховски, нестандартната актриса Деница Даринова и кинорежисьорът със собствен стил Павел Веснаков. Всеки един от тях, освен номинацията си, ще получи и специална награда, свързана с осъществяването на конкретен личен проект. А носителят на Голямата награда за изкуство ще триумфира на 16 май с бронзовата статуетка на художника Кольо Карамфилов и чек за 3000 лв.

Церемонията за връчване на Награда за изкуство „Стоян Камбарев” е част от Културния календар на Столична община и се осъществява с официалното партньорство на УниКредит Булбанк, България Мол и Нова филм.

In Life TV за втора година е официален медиен партньор на събитието!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)