Номинации за Награда за изкуство „Стоян Камбарев” 2016: Кирил Буховски, драматург

Сподели:

На 16-и май за седми пореден път ще се проведе Официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2016.

Отличието, носещо името на култовия театрален режисьор, се утвърди като най-чаканият и престижен приз за млади творци в България. Много важен факт е, че Фондация ”Стоян Камбарев” подкрепя всички номинирани творци за осъществяването на конкретни техни проекти след приключването на церемонията.

Драматургът Кирил Буховски е един от петимата номинирани за Наградата за полет в изкуството тази година. Той е всестранно развит артист – рисува прекрасно, занимава се със сценография и с актьорско майсторство, но е забелязан от членовете на Фондацията преди всичко заради първия си драматургичен текст “Ние сме вечни”, който печели първа награда и реализация на сцената на Театър „София“ под режисурата на Василена Радева. Кирил Буховски вече е готов и с втората си пиеса за живота на емигрантите ни в Лондон, с което показва, че интересът му към драматургията се развива и не е случаен.

Ето какво споделя той:
„Да се казва, че изкуството служи да изразиш себе си, да покажеш креативността си, е незряло и леко егоистично. За мен изкуството е най-добрият способ, за да изследваме, откриваме и преоткриваме световете вътре в нас, около нас и в другите. Ако те са направени с искрена енергия, могат да помогнат за сближаването на хората в техните общи болки и удоволствия, за реанимацията на често умъртвената в нас емпатия. Именно театърът има способността да постига това, защото той винаги се занимава с момента тук и сега, момент, с който всички ние сме скъсали, поради минали проблеми и бъдещи радости или vice versa, и момент, за който всъщност всички бленуваме. Затова театърът е свещено място, но е важно това да не ни заслепява, защото на сцената не бива да има нищо свещено. На нея може да бъде разрушено всичко, а това ни помага да понесем собствената си разруха.“

2

Кирил Буховски е роден през 1990 г. в София и още от малък проявява интерес към рисуването, но тайно от всички правел и опити в писането. Завършва Националното училище за изящни изкуства “Илия Петров”, където разширява интересите си към дизайна и театъра. Усещайки силна потребност да работи и с човешкото тяло, кандидатства и бива приет в специалност „Моден дизайн“ в Националната художествена академия. Като студент взима участие в пърформънси и други нестандартни проекти. По-късно завършва кратък актьорски курс в Кралското централно училище за реч и драма в Лондон. Тогава започва да чете за театър и да гледа много представления, което му дава нужните знания и увереност да пише. Междувременно упражнява актьорския си талант и работи като сценограф и илюстратор. След като завършва Академията, изкарва едногодишна актьорска школа в НАТФИЗ при проф. Надежда Сейкова и заснема първия си кратък филм, наречен “Гняв”. Той е последван от най-големия му професионален успех до момента, а именно написването на пиесата “Ние сме вечни”.

Останалите млади творци, номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2016 сa художничката Нора Ампова, ученикът китарист Георги Димитров-Жожo, актрисата Деница Даринова и кинорежисьорът Павел Веснаков. Всеки един от тях ще получи и специална награда, свързана с осъществяването на конкретен личен проект. А носителят на Голямата награда за изкуство ще триумфира на 16 май с бронзовата статуетка на хъдоьника Кольо Карамфилов и чек за 3000 лв.

Церемонията за връчване на Награда за изкуство „Стоян Камбарев” е част от Културния календар на Столична община и се осъществява с официалното партньорство на УниКредит Булбанк, България Мол и Нова филм.

In Life TV за втора година е официален медиен партньор на събитието!

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...