Номинации за Награда за изкуство „Стоян Камбарев” 2016: Павел Веснаков , режисьор

05 май 2016

На 16-и май за седми пореден път ще се проведе Официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2016.

За най-чаканото и престижно отличие за млади творци в България по традиция всяка година се борят петима номинирани. Конкуренцията е голяма, защото Фондация „Стоян Камбарев“ насърчава не само носителят на Голямата награда, но и всички номинирани, чиито конкретни проекти биват осъществявани след церемонията.

3. Pavel

Кинорежисьорът Павел Веснаков е един от петимата номинирани тази година. Всяка година Павел прави все по-силен късометражен филм, привлечен от тъмната страна на реализма. Като сценарист и режисьор е изключително фокусиран върху желанието си все още много млад да заснеме и първия си пълнометражен филм “Спасителят в прахта”, който е в подготовка и търсене на финансиране. Номиниран е заради ясно изразения си кинематографичен стил. Филмът му “Чест” печели едновременно Голямата награда и номинация за Европейските филмови награди в Клермон-Феран, Франция – нещо непостигано досега от друг български режисьор.

Павел Г. Веснаков е роден в София и е внук на поета Павел Веснаков, творил под покровителството на Радой Ралин и близък с Никола Фурнаджиев. Бащата на Павел също е поет – Георги Веснаков. Веснаков-младши обаче се насочва към киното, неочаквано, след една задача, възложена от учителка в гимназията. По-късно завършва кинорежисура в Нов български университет в класа на Георги Дюлгеров. Павел е известен със своите провокативни идеи и дълбоко реалистични филми, които изследват деградацията на съвременното българско общество. Той е сценарист и режисьор на трилогията късометражни филми ”Inches of Suburbia”, която включва “Влакове” 2011, “Парафиненият Принц” 2012 и “Чест” 2013. Филмите са показвани на редица международни филмови фестивали и са спечелили общо над 30 престижни награди. Последният късометражен филм на Павел е „ЗЕВС”, който като проект печели награда за копродукция с Източна Европа. Лентата е носител на голямата награда от филмовия фестивал в Брест. Следващата сериозна стъпка на режисьора се очертава да е пълнометражният му дебют.

2.Pavel Vesnakov2

Ето какво споделя Павел Веснаков за авантюрата си с киното:

„В десети клас случайно попаднах на филма “Elephant” на Гус Ван Сант и това преобърна тотално представата ми за киното и изкуството като цяло. Тогава осъзнах, че човек може да причини истинска болка или истинска радост, чрез историите които разказва и наистина да влияе върху живота на хората. Две години по-късно една от учителките ми ме попита защо не пробвам да уча кинорежисура и така започна всичко…“

Останалите млади творци, номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2016 са художничката Нора Ампова, ученикът китарист Георги Димитров-Жожо, драматургът Кирил Буховски, актрисата Деница Даринова. Всеки един от тях, ще получи и специална награда, свързана с осъществяването на конкретен личен проект.
А носителят на Голямата награда за изкуство ще триумфира на 16 май с бронзовата статуетка на художника Кольо Карамфилов и чек за 3000 лв.

Церемонията за връчване на Награда за изкуство „Стоян Камбарев” е част от Културния календар на Столична община и се осъществява с официалното партньорство на УниКредит Булбанк, България Мол и Нова филм.

In Life TV за втора година е официален медиен партньор на събитието!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)