Новооткрита Черна дупка оспорва досегашните теории във Вселената

Новооткрита Черна дупка оспорва досегашните теории във Вселената

28 февруари 2015

Астрономи от Китай, Австралия и САЩ са открили нова Черна дупка, която може да оспори знанията ни за растежа и развитието на този тип явления. Тя се е формирала в ранната Вселена или около 900 милиона години след Големия взрив (преди 13,7 милиарда години).

Уникалният древен обект е наречен SDSS J010013.02 и се намира центъра на най-яркият квазер в ранната Вселена – SDSS J0100 + 2802. Според изчисленията, Черната дупка е с маса 12 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето и оспорва масово приетата хипотеза за растежа на черните дупки.
Списание Нейчър пише, че „Черната дупка SDSS J010013.02 е шест пъти по-масивна от най-големите й познати на науката съвременници. Съществуването на подобни Черни дупки по времето, когато Вселената е била на по-малко от един милиард години, оспорва теориите за формирането и растежа на Черните дупки и коеволюцията на Черните дупки и галактиките“.
Според настоящата общоприета теория има лимит за растежа на Черните дупки. Те растат като поглъщат маса, която се нагрява и създава рационално налягане. То на свой ред я изтласква от Черната дупка. Именно чрез този процес растежът на явленията се смята за ограничен. Новооткритият обект обаче е твърде голям, за да се впише в нея.

текст: Елена Михайлова
снимки: http://forum.unity3d.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)