Новият еко футуристичен Париж на Венсан Калебо

23 януари 2015

Любимецът на еколозите по света френски архитект Венсан Калебо представи новия си проект за преобразуване на градската среда в Париж по изцяло защитаващ околната среда модел.

2

3

Т.н. „интелигентен град“ бе изготвен като част от „Климатичния енергиен план“ на столицата на Франция, като показва как би трябвало мегаполисът да изглежда през 2050 г., ако се довери на идеята за по-здравословно бъдеще на поколенията, запазвайки изцяло естетическата си визия.

4

5

Според плана на Калебо, в центъра на Париж следва да изникнат огромни зелени небостъргачи, изцяло вдъхновени от природата, които да преработват състава на въздуха, дъждовната вода, да се използват за пасивно отопление и охлаждане.

6

7

Биоклиматичните съоръжения ще могат още да се използват и като източник на възобновяема слънчева енергия, като ще събират слънчевите лъчи и ще произвеждат както светлина, така и биогорива. „С всяка изминалата година количеството на вредните вещества в атмосферата се увеличава.

8

9

Така унищожаваме не само себе си, но и планетата“, категоричен е Калебо. Той допълва, че желанието му е жителите на Париж да внесат повече аспекти от селските райони в града, като така насърчат и земеделието и зелените площи рязко да се увеличат.

11

12

Разбира се, еко-системата е съобразена с модерния 21 век и затова е и съчетана с множество търговски площи, бизнес сгради и т.н. А ето и как би трябвало да изглежда „умния Париж“ през 2050 г. според футуристичния проект на Венсан Калебо.
снимки: Bthatw.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)