Нова година за българската култура

21 януари 2015

Българската култура, като всеки един от секторите на живота ни през изминалата 2014 година претърпя своите политически и творчески сътресения. Онази КУЛТУРА, която ни е съхранила като нация повече от 13 века.  Традиционно в началото на една нова година, пожеланията за по-добри времена изобилстват, но НОВА ГОДИНА ЗА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА, звучи особено стойностно и важно.

DPP_22188

С това пожелание и апел Музикаутор и Българска музикална асоциация, като организации на музикалните творци, приеха предизвикателството новата 2015 година да донесе реформи в политиката и разбирането на държавните институции по отношение на процесите в културната сфера в България. Обединени от тезата, че историческото и културно наследство, които имаме, могат да бъдат съхранени и надградени единствено, ако се гарантира тяхното оцеляване и те бъдат стимулирани. Това би положило основите за стопиране на негативните тенденции в културата и трансформирането им в устойчиви позитивни практики.

DPP_22084

Музикаутор, съвместно с Българската музикална асоциация днес обедини всички творци, музиканти, артисти, художници, писатели, продуценти, издатели, техните браншови и творчески съюзи в една изключителна инициатива „Нова година за българската култура“. Към нея се присъединява и In Life.

DPP_22112

В рамките на инициативата те паркираха камион с платформа пред Народното събрание, които послужи да своеобразна сцена на творците за един истински важен концерт с участници – Любо Киров, Виктория Терзийска, Стефан Вълдобрев, Орлин Павлов, D2, Орлин Горанов, Дани Милев, Скилър, София Георгиева, БТР, Зафая, Спенс и водещ DJ Мартен.

DPP_22121

Нека припомним, че МУЗИКАУТОР е сдружение за колективно управление на авторски права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика, и музикални издатели. Сдружението е учредено през 1992 г. от 104 български композитори и автори в град София, член е на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC) от 1993 г. и на Международното бюро на авторските дружества, управляващи правата за механичен запис и възпроизвеждане (BIEM) от 1996 г. В МУЗИКАУТОР членуват над 2500 български автори. На базата на договори за взаимно представителство с над 65 чуждестранни авторски дружества, МУЗИКАУТОР представлява авторите от близо 100 страни в света. МУЗИКАУТОР е единственото дружество в България, оторизирано да защитава правата на членовете на тези дружества и да отчислява възнаграждения към тях.

DPP_22145
Съгласно изследване от декември 2014 г. на Ernst & Young на културните и творчески индустрии в рамките на Европейския съюз, културата и творчеството са основополагащ елемент за европейската идентичност и икономика. В него председателят на Европейския парламент, Мартин Шулц, заявява, че културата и творчеството създават идентичност, която ни обединява. Това налага Европа  да направи всичко по силите си – освен да запази своето наследство,  да формира и адекватна политическа и икономическа среда, от които се нуждае, за да се развива. Тези позиции и мислене намират своето основание в един семпъл факт –  на европейско ниво, творческите и културни индустрии допринасят за формирането на 4.2 % от БВП на ЕС и на 7 млн. работни места.“, заявиха организаторите на инициативата.

DPP_22167

 Успоредно, България е абсолютно номинален член на ЕС по отношение на политиката си в творческата и културната икономика. У нас културата и творчеството не се свързват с другите отрасли на икономиката и не се отчита добавената стойност,  която те генерират за тях. ЕС  свързва културата пряко с туристическата индустрия и заетостта в нея, с образованието и с технологичния бизнес, доколкото дигитализацията създава условия за много компании да разработват устройства, приложения, платформи и услуги за разпространение на съдържание онлайн. Освен традиционната заетост, културната и творческата индустрия по безспорен начин „попиват“ от всички индустрии и създават условия за редуциране на младежката безработица. Изводът, че България изостава в това направление, не е нов. Изводът, че културата е принизена и в периферията на държавата също. Стратегията за развитие на българската култура е документ без практическа стойност. И най-тъжното е, че освен загуба на време и пари, се прахосва таланта и потенциала на много способни творци.

DPP_22098

„Гореизложените обстоятелства ни мотивират да действаме и търсим промяна. Реформите са закъснели, но са нужни сега. Конкретният повод са законодателни предложения, които организациите за колективно управление на права настояват в рамките на 18 месеца, пред три правителства и три парламента, да намерят място в Закона за авторското право и сродните му права. Те касаят автори, издатели, музиканти, продуценти, артисти, преводачи, режисьори, сценаристи, оператори и т.н. Те са в синхрон с европейските практики и идейно целят да създадат среда, в която културата и творчеството да се развият в унисон с Европа.  Отделно, реформите ще допринесат за допълнително захранване със средства на „Национален фонд Култура“, което ще стимулира и катализира националната политика, икономика и заетост в областта на културата“.

DPP_22149

Събитието събра лица от българската културна сцена – творци, музиканти, актьори, писатели, артисти, които демонстрираха своето обединение зад позитивното послание „Нова година за българската култура“ и желанието си за промяна на политиките в културната сфера на всички нива в държавата – законодателно и административно.

DPP_22165

Участниците ще се опитат да мотивират управниците да предприемат целенасочени действия за анализ и насърчаване на икономическия потенциал в сектор „Култура“ на националната икономика, за развитието на творческите индустрии, за подпомагане на творческите гилдии и създаването на нов модерен ценностен модел на българското общество, адекватен на европейския.

 

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)