Неразгаданата тайна на Холивуд

Сподели:

С много парадокси се сблъсква всеки изследовател на творческия път и житейска съдба на най-ярката филмова звезда на 20 век Грета Гарбо. Приказно красива – висока, с изваяно тяло, с бяло лице и сини очи, и нещастна в личния живот, с шеметна кариера, приключила внезапно, с доброволно оттегляне в самота, засилващо манията по нейните стари филми…

Неразгаданата тайна на Холивуд
Неразгаданата тайна на Холивуд

Американска актриса от шведски произход Грета Ловиса Густафсон, по-известна като Грета Гарбо, е родена на 18 септември 1905 г. Тя постига своите успехи и покорява много върхове в епохата на нямото кино и последвалия го златен период. Американският филмов институт я поставя на 5-то място в списъка на 100-те най-добри актьори за всички времена. През 1955 година получава почетен Оскар за цялостната си кариера и незабравимите превъплъщения на екрана.
Интересен факт за Грета Гарбо – макар и известна, актрисата не желае и не иска да споделя нищо свързано с личния си живот – не дава интервюта, не подписва автографи и не посещава премиери на филми.

Annex - Garbo, Greta (Mata Hari)
Annex – Garbo, Greta (Mata Hari)

През своя дълъг живот Грета Гарбо е дала не повече от десетина интервюта, а и за тях се е съгласила само под силния натиск на ръководството на киностудията. Почти веднага след пристигането си в Холивуд Гарбо започва да страни от светските мероприятия и журналистите. Самата тя обяснява това така: “Тогава приличах на кораб, пътуващ без цел и посока, изплашена, изгубена и самотна. Бях несръчна, боязлива, измъчена, беше ме срам заради английския ми. Именно за това издигнах около себе си непробиваема стена и живея зад нея, скрита от целия свят.”

Mata-Hari-greta-garbo-4277657-700-480

И още нещо – Грета никога не се е омъжвала. През 1927 се доближава неимоверно близо до женитба с Джон Гилбърт, но не се появява на церемонията. По време на снимките на филма “Любов”, заснет също по романа на Толстой “Ана Каренина”, Гарбо е партньорка на известния плейбой на Холивуд Джон Гилбърт. Легендата гласи, че през първия снимачен ден той закъснява с половин час и когато се появява, Грета го пита добре ли е прекарал времето си, на което Гилбърт отговаря: “След като ви видях, разбрах, че съм го пропилял.” Още на следващия ден младите хора пристигат на снимките с една и съща кола, а след три месеца е определена датата за сватбата им. Но ден преди нея Гарбо, без да даде никакви обяснения, си събира вещите и напуска вилата на Гилбърт.

В едно свое интервю, по време на което журналист се осмелява да попита актрисата за историята на странните й взаимоотношения с Джон Гилбърт, тя отговаря само, че носи нещастие на всички мъже в живота си, след което прекъсва разговора.

56486

„Не трябва да се омъжваш, за да имаш добър партньор и приятел в живота.“, казва Гарбо.

Неотразимата шведка имала връзки с мъже и жени, но и това не помогнало в стремежа є към щастие

Пред Антони Гронович, неин биограф, когато е на 65 години, актрисата прави следното признание: „От девойка съм мечтала за зрял мъж с опит, който да притежава енергията на момче и изисканите маниери на възрастния. Колкото и да е странно, мечтаех и за жени на възрастта на майка ми, които бяха идеални любовници. Тези мечти-видения се наслагваха едни върху други. Понякога доминираше мъжкият елемент, друг път- женският. А много пъти във виденията ми се появяваше женско тяло с мъжки органи или мъжко тяло с женски органи. Само една дума може да предаде сексуалните ми настроения – объркване.Никога не съм възприемала секса като начин за увеличаване на населението. За мен сексът винаги е бил източник на удоволствие. Мисля, че не бих могла да живея дълго нито с мъж, нито с жена. След кулминацията в една любов винаги се чувствах празна и незадоволена.“  Тази изповед разкрива, че не сексът, а работата е носела висша наслада на звездата.

Greta-Garbo_1

Грета Гарбо умира на 15 април 1990 година. Според завещанието на актрисата архивът й е отворен след десет години, затова журналистите и биографите чакат този момент с нетърпение. За тяхно разочарование обаче публикуваните документи за личния живот на актрисата не разбулват тайните около нейната загадъчна личност. В кореспонденцията на Гарбо има всичко – от диетите, които е спазвала, до сметки за доходите, които й е носел най-големият в Лос Анжелес универсален магазин, но не и информация за отношенията й с хората, които е срещала по жизнения си път.

Greta-Garbo-greta-garbo-5130944-1024-768

Най-вероятно, тя ще си остане единствената неразгадана тайна на Холивуд.

снимки: WEB

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...