Непал

Непал е разтърсен от скандал със спасителни хеликоптери

04 септември 2018

Тази седмица The Guardian излиза със скандална статия за злоупотреби по време на спасителни мисии в непалската част на Хималаите. Както е известно предизвикателството за изкачване на осемхилядни върхове става все по- популярно сред любителите на адреналина, а най-голямата концентрация на осемхилядници е именно в Хималайската планинска верига. За да стигнат до заветните връхове много смелчаци от цял свят се отправят към Непал, екипирани с качествена екипировка, ентусиазъм, физическа подготовка и стабилни застраховки в случай на инцидент. След няколко сигнала за злоупотреби по време на спасителни мисии, непалското правителство започва разследване за използването на спасителни хеликоптери и открива добре задействана машина за печелене на пари, за сметка на мечтателите да покоряват върхове.  Ето подбрани части от публикуваната в The Guardian статия под заглавие :  „Nepal cracks down on lucrative helicopter rescue scams“

„Проучване от непалското правителство през юни открива доказателства, че водачите са пускали сода за хляб в храната, дадена на туристите, причинявайки диария и създавайки причини да ги „свали“ от планината със спасителна акция. Тези „фалшиви“ акции са били около 35 % от всички спасителни операции в Непал.

„Чували сме за случай, когато туристите са били умишлено болни“, каза по-рано този месец за агенция „Франс прес“ служителят, който е поверил разследването.

Тим Рилей, управляващ директор на застрахователната компания True Traveler, заяви, че проблемът е възникнал, тъй като спасителните компании са започнали да инвестират в хеликоптери около 2010 г.
„Те трябва да си върнат парите“, каза той.

Измамата е симптом за нарастващата популярност на Непал, подхранвана отчасти от социалните постове, които показват красотата на срещите със върха и ги правят достъпни.

Рекордните 373 разрешения са издадени на чужденци за изкачване на Еверест от Непал през 2017 г., което води до предупреждения, че планината става опасно пренаселена.

Ветераните-алпинисти се оплакват, че бюджетните компании са наводнили пазара през последното десетилетие, което пък от своя страна привлича неопитни алпинисти.“

източник: www.theguardian.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)