"Незабавен достъп до гарантираните влогове"-призова Европейският банков орган

„Незабавен достъп до гарантираните влогове“-призова Европейският банков орган

21 октомври 2014

Одиторските доклади за КТБ бяха внесени в Централната банка вчера така, както изискваше поставеният срок. Три одиторски фирми трябваше да представят на БНБ докладите си за актуалното състояние на Корпоративна търговска банка и дъщерната ѝ „Креди Агрикол“. За сега не е ясно какво съдържат те. Вероятно това знае само Иван Искров

„Междувременно от страна на квесторите на КТБ АД бяха внесени в БНБ на 20 октомври 2014 г. доклади за извършени от „АФА” ООД, „Делойт Одит” ООД и „Ърнст енд Янг Одит” ООД анализ и оценка на основни балансови позиции и издадени банкови гаранции на клиенти на КТБ АД“, гласи съобщението на официалната страница на БНБ. То се появи на сайта на Централната банка малко след 18 часа на 20 октомври.

Стана ясно обаче друго: Европейският банков орган призова България от вторник да даде на вложителите в КТБ достъп до гарантираните влогове, като заяви, че наложените досега ограничения са в разрез с европейските закони, предаде Reuters.

Миналия месец Европейският банков орган (EBA) започна разследване срещу БНБ и фонда за гарантиране на влоговете, за да разбере дали са нарушили европейското законодателство, според което вложителите трябва да бъдат компенсирани до 25 дни, считано от първия ден, в който сметките им не са били достъпни.

Очакванията на икономисти и анализатори,обаче са, че преди да се сформила Правителство, решение на въпроса с депозитите и изобщо предприемане на действия с КТБ няма да има.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)