На 24 юли 1911 г. американският изследовател Хирам Бингъм открива в Андите считания дотогава само за легенда град на инките Мачу Пикчу.

И още:

1799 г. – Наполеон I Бонапарт побеждава османската армия при Абукир в делтата на река Нил.
1824 г. – Публикувани са резултатите от първото в света социологическо допитване във връзка с предстоящите президентски избори в САЩ.
1923 г. – В Швейцария е подписан Лозанския договор, с който се уреждат териториалните въпроси в Мала Азия, свързани с делението на Османската империя, и се определят границите на съвременна Турция.
1969 г. – Програма Аполо: На Земята успешно се завръща американският пилотиран космически апарат Аполо 11, извършил полет до Луната.
1974 г. – В енергийната мрежа на Народна република България е пуснат първият електрически ток, произведен в АЕЦ Козлодуй.
1990 г. – 7 Велико народно събрание на България прекратява правомощията на президента Петър Младенов и открива процедура по избор на нов президент.
2001 г. – Симеон Сакскобургготски, който е последният цар на България, докато е дете, полага клетва за министър-председател на България и така става първият монарх в световната история, който си възвръща властта чрез демократични избори.
2002 г. – Алфред Моисиу става президент на Албания.
2005 г. – Ланс Армстронг побеждава за седми пореден път на Тур дьо Франс.
2007 г. – Либия екстрадира всичките шест българи, задържани по ХИВ делото в Либия.
2010 г. – Повече от 80000 човека от цял свят записват своето ежедневие на видео и го изпращат на YouTube за инициативата Life In A Day („Един ден от живота“).

източник: bg.wikipedia.org
снимка: interesnimesta.com