На събор – като на събор!

Сподели:

По традиция, датираща от 1909 година един от най-малките градове в България – Земен празнува своя ден на града.

IMGP4565
Събор Земен

Малката Земенска котловина е прекосена от виещата се жп линия, свързваща София с Кюстендил в деня на Св.Пантелеймон 9 август 1909 г. Този акт определя бъдещето и развитието на селището и още тогава на  многолюдното тържество се стичат всички земенчани, гости от всички села на краище и от София, Радомир, Кюстендил и Перник. На тържеството присъстват видни държавници, културни дейци, висши военни и др. Оттогава съществува една забележителна традиция – всяка година на тази дата се провежда голям събор в Земен, наречен от местните „Пантеле“.

IMGP4573
Събор Земен

А тази година съборът бе повече от специален, защото град Земен чества 40-та годишнина от обявяването си за град. Още от ранни зори цяло Краище започна да се стича към него. Отново по традиция къщите се напълниха с всичките членове на семействата – пръснати в различни краища на България и света, но върнали се в този ден към бащината къща и незабравимото детство. Една от тях е и Радослава Димитрова, която от 22 години живее в Канада, но специално дойде за празника.

IMGP4591
Събор Земен- In LIFE
DSC_4289
Събор Земен- In LIFE

В града дойдоха не само хората, свързани по някакъв начин с него, но и много приятели, жители на съседните Радомир, Кюстендил, Перник и Брезник. Дойдоха на СЪБОР! Така се казва тук. И това е напълно достатъчно, за да обясни какво точно се случва – сергии, преливащи от цветове и стоки (та било те и китайски), захарен памук, сладолед, пуканки, лакомства, въртележки и… задължителната „Скара-бира“.

IMGP4617
Събор Земен- In LIFE

 

IMGP4597
Събор Земен- In LIFE

Наистина животът на земенчани е много променен в последните нелеки икономически години, но едно нещо не се е променило – Съборът! Градът наброява 2150 души, но на празника се събраха около 15 000 души!

DSC_4285
Събор Земен- In LIFE
DSC_4333
Събор Земен- In LIFE – Целувка
IMGP4583
Събор Земен- In LIFE

„Да ни е честит събора!“ – това е поздрава! И всички трябва да направят традиционната си разходка по сергиите, децата да напълнят очи с цветове, да се завъртят шеметно на люлките и да схрускат някое захарно петле, а също така и да похапнат захарен памук.

IMGP4587
Събор Земен- Захарен памук – In LIFE
IMGP4553
Събор Земен- In LIFE

За порасналите – то е ясно!

 

 

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...