На Преображение Господне на трапезата се слагат и къпини

Сподели:

Преображение се пада във времето на Богородичния пост, но като важен и значим християнски празник, позволено е да се яде риба. Без никакви изисквания за вида и начина на нейното приготвяне, рибата позволява на постещите да изпитат и телесно благоденствието на този толкова велик ден.

На Преображение се бере първото грозде, както на Петровден първите ябълки петровки. В храма се носи грозде да бъде осветено, а след това се яде и се раздава за здраве. Освещаването на гроздето е свързано и с неговото добро узряване, за да има много вино, а както знаем виното е кръвта на Иисус Христос.

Подир гроздето вече можело да се ядат и къпини. Смятали, че този храст е дяволски и ако някой бърза да яде плодовете му, ще попадне във властта на зла сила. Къпината се използвала за лек и магии, тя припознавала врачките.

Крем с къпини

Необходими продукти:
300 гр.къпини
1/2 бр.лимон
60 гр.захар
25 гр.нишесте
2 бр.яйчен белтък

Начин на приготвяне:
От къпините изцедете 125 мл сок. Смесете къпиновия и лимоновия сок със 125 мл вода и захарта. Размийте нишестето в малко студена вода. Кипете течността и щом заври я отстранете от котлона. Добавете нишестето и кипнете отнов, за да се сгъсти кремът. Оставете леко да изстине и прибавете към него разбитите на твърд сняг белтъци. Украсете крема с плодчета къпини.

снимка: nhfaithfusion.com

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...