Преображение се пада във времето на Богородичния пост, но като важен и значим християнски празник, позволено е да се яде риба. Без никакви изисквания за вида и начина на нейното приготвяне, рибата позволява на постещите да изпитат и телесно благоденствието на този толкова велик ден.
На Преображение се бере първото грозде, както на Петровден първите ябълки петровки. В храма се носи грозде да бъде осветено, а след това се яде и се раздава за здраве. Освещаването на гроздето е свързано и с неговото добро узряване, за да има много вино, а както знаем виното е кръвта на Иисус Христос.
Подир гроздето вече можело да се ядат и къпини. Смятали, че този храст е дяволски и ако някой бърза да яде плодовете му, ще попадне във властта на зла сила. Къпината се използвала за лек и магии, тя припознавала врачките.
Крем с къпини
Необходими продукти:
300 гр.къпини
1/2 бр.лимон
60 гр.захар
25 гр.нишесте
2 бр.яйчен белтък
Начин на приготвяне:
От къпините изцедете 125 мл сок. Смесете къпиновия и лимоновия сок със 125 мл вода и захарта. Размийте нишестето в малко студена вода. Кипете течността и щом заври я отстранете от котлона. Добавете нишестето и кипнете отнов, за да се сгъсти кремът. Оставете леко да изстине и прибавете към него разбитите на твърд сняг белтъци. Украсете крема с плодчета къпини.
снимка: nhfaithfusion.com