3D принтер

Напечатаха храна с 3D принтер

28 април 2018

На форума Experimental Biology 2018 учени от Южна Корея представиха нова технология:  3D напечатана храна със зададена форма, текстура и съдържание на хранителни вещества, съобщават от Science Daily.

„Ние създадохме платформа, която използва 3D печат за създаването на хранителни микроструктури. Те позволяват да се задава текстура на храната и скорост на усвояване от тялото на персонално ниво.” – казва професор Ри Чжин-Куй, който е начело на изследването.

3D принтирането на храна в къщи или в промишлеността значително ще снижи количеството на хранителните отпадъци. Освен това ще се намали цената, тъй като се решават проблемите със съхраняването и транспортирането на храната. Разбира се, подобна преработка или създаване на обекти със всякаква форма, може да помогне за изхранването на увеличаващото се население на Земята.

Снимка: Jin-Kyu Rhee/Ewha Womans University

Снимка: Jin-Kyu Rhee/Ewha Womans University

За изследването учените са използвали прототип на 3D принтер, на който може да се създаде храна с микроструктури, повтарящи физическите характеристики и наноструктури на реалните хранителлни образци. С помощта на такава технология  може предварително да се настрои формата, структурата и даже скоростта на усвояване от тялото, което не може да се направи с обикновената храна.

За вкусовите качества на подобен вид храна нищо не се казва, но технологията е още в процес на разработка.

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)