Най-прекрасните кътчета в Черна гора

Най-прекрасните кътчета в Черна гора

13 ноември 2014

Черна гора е малка страна, разположена в западната част на Балканския полуостров, която има уникална природа. На територията ѝ има 40 езера, 293 км морска ивица, от която 52 км са пясъчни плажове. В Черна гора се намира и най-южният фиорд в света — това е заливът Борка  Которска.

Представяме ви пет прекрасни къчета в Черна гора, които си заслужават да бъдат посетени:

Най-прекрасните кътчета в Черна гора

Острожки манастир-Когато за първи път се озовете пред величествения Острожки манастирпървоначално ще си помислите, че той не е създаден от човешка ръка. Обителта е разположена в долината Bjelopavlic, издълбана в скалите, сякаш крие своите вековни тайни. Манастирът е основан през 17 век и се посещава от хора, изповядващи различни религии, които идват от цял свят.
unerernamed

Бока Которска  – Заливът Котор е един от най-красивите заливи в света. Той се състои от четири свързани помежду си проливи. Високите скали, които ограждат залива от всичките му страни, се отразяват в дълбоките сини води на Адриатическо море. Седем острова украсяват залива Котор: Свети Марко, Мамула, Мадоната на рифа (Госпа од Шкрпела ), Свети Георги, на остров Milosrdja, островът на цветята и най-малкият – остров “Рождество на Пресвета Богородица“. Пътят към залива минава през верига от градове, които могат да очароват туристите със своите уникални структури и история. Сред тях е Котор, град на световното културно наследство.

4444444unnamed

Ловчен- Планината Ловчен се издига над крайбрежен регион и е великолепен фон на град Котор. Този планински район играе важна роля в съзнанието на хората от Черна гора. Ловчен е символ на държавата и националната идентичност. Планината е обявена за национален парк, който включва най-високата и централната част на ловченския масив. Между върховете Стировник и Езерски връх се намира мавзолеят на Петър Петрович Негуш – един от най-великите поети, философи и държавници на Черна гора.

u55nnamed
Ада БоянаАда Бояна е изкуствено създаден речен остров. През 19-ти век, когато на негово място са били два малки острова, е потънал кораб с името “Мерито“. С течение на годините отломките на кораб и двете островчета се съединили с речния седимент и така се е образувал този красив остров. Ада Бояна е с триъгълна форма, като от едната му страна се намира Адриатическо море, а от другите две – река Бояна. Плажът с изглед към морето, дълъг 3 км, е рай за любителите на ветроходството. На бреговете на реката на Ада Бояна има много рибни ресторанти, чиито служители улавят рибата по стари методи.

u4nnamed

Шкодренското езеро – Шкодренското езеро е най-голямото езеро на Балканите. Неговата красота се дължи на изобилието от богата флора и фауна. То е важно местообитание на водни птици. Емблематичен за националния парк е къдравият пеликан. Средната дълбочина на Шкодренското езеро е 6 метра, но тъй като някои части на дъното му са под морското равнище, то достига дълбочина до 60 метра. Тези места се наричат ока“. Брегът на Шкодренското езеро е живописен и изобилства от полуострови и заблатени заливи. Езерото крие редица ендемични видове на флората и фауната.

 

Редактор: Стефани Калчева
Източник и снимки: idi.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)