Най-здравословните и вкусни ястия от световната кухня

08 ноември 2014

Всички знаем, че всяка култура разполага със специфични за нея храни и подправки. Освен вкусни, те могат да бъдат и много полезни. Вижте няколко такива предложения от световната кухня.

Близкият Изток и Индия
Ако искате да намалите приема на натрий, на помощ ще ви дойдат ароматните ястия от Близкия Изток и Индия. По тези места се консумират храни като кускус, ориз, агнешко и пилешко. Те са обилно подправени с ароматни подправки (куркума, кимион, канела), заради което и почти не се налага употребата на сол.

Испания
Що се отнася до вечерното похапване, испанците избягват да поемат огромни количества с храна. Вместо това се наслаждават на няколко малки ястия, известни като тапас. Те могат да се сравнят с мезетата, които ценим и в България. Испанската вечеря често се състои от по няколко парченца от всяко ястия. По този начин се задоволяват глада и желанието за вкусна храна, като същевременно не се налага на хората да си лягат с тежест в стомаха.

Италия
Италианците обичат салати или задушени зеленчуци, задължително осолени с морска сол. Тя се различава от трапезната с изцяло натуралния си вид, а също и с това, че съдържа много повече полезни вещества, нужни на организма ни. И двата вида сол съдържат натрий, но по-малко количество от морската би ви свършило същата работа като по-голямо количество от преработената.

Япония
Голяма част от японските ястия се приготвят в специални бамбукови кошници, предназначени за готвене на пара. Това е не само бърз, но и лесен метод за обработване на хранителните продукти, като едновременно с това хранителните вещества стават по-лесни за усвояване. А пък и сготвени по този начин зеленчуците запазват привлекателния си вид.

Африка
Характерни за африканските народи са пълнозърнестите храни. Яхния, сервирана върху ориз, и салата от пшенични зърна, кълцани домати, краставици, магданоз, лимонов сок и зехтин често могат да бъдат видени на африканската трапеза. Тези храни са ценни, защото са диетични, но пък засищат глада за по-дълго време.

текст: Нина Тодорова
снимка: flickr.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)