Книгата на Гинес

Най-големите постижения в Книгата на Гинес за 2014 г.

28 януари 2015

Разни хора, разни идеали – под това мото можем да обобщим обявените наскоро за най-големи постижения в книгата за Рекордите на Гинес за 2014 г. Те са общо шест на брой, като са съставени на база гласуване в официалния сайт и са дело на жители на Русия, Португалия, Франция, САЩ и Япония. И ако в този момент си представяте върхови постижения, които ще изстрелят света на едно ново физическо и технологично ниво, помислете отново. Защото сред рекордите, установени от финалистите, има… гигантска мозайка от коркови тапи или пък най-голямата дървена стена в света, служеща като фон за снимки. Но все пак да разкажем за всеки един поотделно.


Най-голямата мозайка от тапи
Въпреки не особено практическата си стойност, проектът все пак има своята безспорна стойност като изкуство – създадена от екип от руснаци и французи, мозайката от коркови тапи във вида на бъчва заема площ от цели 150 кв. метра. За построяването й са били потребени 285 хиляди тапи и 270 хиляди кг. лепило, а на нея са изобразени древногръцки богове и изгледи от Санкт Петербург и Бордо. Мозайката е наречена с името Barrique Geante.

Maria-Conceicao-ultra-marathon-guinness

Най-дълго участие в маратон
Тук победител е португалската атлетка Мария Консейсао. Тя е отличена заради факта, че е тичала в серия от цели 7 маратони, чиято обща продължителност е 41 дни, 3 часа, 23 мин. и 39 секунди. Разстоянието пък е 300 км.


Най-бърза серия скокове на въже
Спортът явно е силно застъпен в това издание на най-големите постижения в Книгата на Гинес. Сред първенците е включен и американецът Питър Нестлър, който успя да измине за рекордно краткото време от 23.78 секунди разстояние от 100 метра, докато през цялото време скачаше на въже. И докато уточняваме, че все пак става дума за неколкократен световен шампион в тази дисциплина, ви предлагаме да се насладите на уменията му.


Съвместно изпълнение на танц
Сред отличените са и 344 души, които заедно са изпълнили филипинския ритуален танц „Тиниклинг“ на стадиона на „Далас Каубойс“. Както вероятно сте се досетили, събитиетое било с благотворителна цел – събиране на средства за жена, която страда от рак на панкреаса.


Най-дългият фон за снимка
Върху дървената платформа, създадена през 2014 г. в Япония, са изобразени планини, а самата тя служи като фон за снимки. Построена е от общо 262 отделни пана, като по-любопитното е, че реализацията й е част от училищен план за обучение на подрастващи.

Fan-Choice-bean-mosaic-collage

Най-голямата мозайка от соя
Също дело на японци, тя се простира на обща площ от 300 кв. метра, като за създаването й са използвани зърна от бяла и черна соя (ако ви интересува общата бройка – 2 096 640 бели и 1 864 320 черни). Финалният резултат от подреждането на мозайката пък е стилно платно, изобразяващо войн самурай.

текст: Митко Попов
снимки: Официален сайт

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)