Мюсюлманите отбелязват края на постите

28 юли 2014

Краят на свещения за мюсюлманите лунен месец, наречен Рамазан, настъпи с новата луна. От днешния понеделник започват тридневните празници Рамазан байрам.

Саудитските религиозни власти съобщиха в неделя вечерта, че са получили няколко свидетелства за появата на новия лунен месец от мюсюлманския календар, което означава, че е започнал новият лунен месец. „Рамазан байрамът ще бъде отбелязан съответно от понеделник,“ се казва в изявление на властите. Същият празник ще бъде отбелязан в понеделник и в Йемен, Обединените арабски емирства, Катар, Кувейт, Ливан и Египет, според съответните религиозни власти в тези страни. По време на свещения месец Рамазан, мюсюлманите се въздържат от храна, пиене и полови актове от зори до здрач.

Празникът продължава 3 дни. Заради сервираните сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар – някои от мюсюлманите наричат празника Шекер Байрам.

Трите дни – 28,29 и 30 юли 2014 г. са неработни за изповядващите ислямското вероизповедание в България. По традиция празничната молитва започва при изгрев слънце и продължава докато то се издигне до зенита.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)