Мюсюлманите отбелязват края на постите

Сподели:

Краят на свещения за мюсюлманите лунен месец, наречен Рамазан, настъпи с новата луна. От днешния понеделник започват тридневните празници Рамазан байрам.

Саудитските религиозни власти съобщиха в неделя вечерта, че са получили няколко свидетелства за появата на новия лунен месец от мюсюлманския календар, което означава, че е започнал новият лунен месец. „Рамазан байрамът ще бъде отбелязан съответно от понеделник,“ се казва в изявление на властите. Същият празник ще бъде отбелязан в понеделник и в Йемен, Обединените арабски емирства, Катар, Кувейт, Ливан и Египет, според съответните религиозни власти в тези страни. По време на свещения месец Рамазан, мюсюлманите се въздържат от храна, пиене и полови актове от зори до здрач.

Празникът продължава 3 дни. Заради сервираните сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар – някои от мюсюлманите наричат празника Шекер Байрам.

Трите дни – 28,29 и 30 юли 2014 г. са неработни за изповядващите ислямското вероизповедание в България. По традиция празничната молитва започва при изгрев слънце и продължава докато то се издигне до зенита.

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...