Мъж на годината 2014 е Теодосий Теодосиев

14 януари 2015

Теодосий Теодосиев, учителят по физика, на чието геройство и история всички ние се възхитихме,  стана „Мъж на годината“ за 2014 г. в традиционната ежегодна анкета, организира на от радио „Дарик“. Другите конкуренти бяха алпиниста Боян Петров, изкачил три осемхилядника в един сезон и писателя Милен Русков, който спечели престижната награда за литература на Европейски съюз с романа си „Възвишение“.

Физикът Теодосий Теодосиев е създал специализирана школа по приложна математика и физика в Казанлък, чиито възпитаници носят международни отличия на страната всяка година. През последните 40 години Теодосиев е обучил най-много шампиони от световни олимпиади с общо над 100 медала.
Едно добро общество е това, което реализира тавана на възможностите на своите граждани, тогава за всички е добре. В това отношение, аз съм успял да реализирам тавана на възможностите на своите ученици„,  каза Теодосиев пред радио „Дарик“.
„При условие, че в Китай от 14 милиона души избират пет души отбор за олимпиада по физика, а в България, която може да е колкото един град в Европа като население, от един малък български град, от една паралелка, избираме шест човека, а трима от тях ни носят златни медали – това е сериозно нещо и става с много вдъхновение“, каза още той.

Тримата финалисти бяха определени от журналисти на „Дарик“, а победителят чрез свободно гласуване в официалния сайт на надпреварата. Теодосиев е събрал убедителен вот от 68.8%. Втори остана Боян Петров с 22.4%, а трети Милен Русков с 8.8%.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)