Морските фарове също си имат ден

Сподели:

Морските фарове също си имат ден. Това е 18 август, когато се отбелязва Международния ден, посветен на тях. За първи път той е отбелязан в Шотландия през 1994 г. Целта на инициативата е да се даде възможност на хората да научат повече за ролята им в осигуряване на безопасността на морския транспорт през вековете.

Морският фар е съоръжение под формата на кула, което излъчва силна светлина, за да насочва морските съдове при тяхното плаване. Обикновено се изгражда по крайбрежието на големи водни басейни. Морските фарове се използват за сигнализация за опасни области от сушата, скали на неочаквани места, както и за безопасно навлизане на кораби в пристанищата.

С напредъка на навигационната техника, фаровете остават на заден план. Работещите фарове по света не превишават 1 500 и те служат основно за туристическа атракция.

Най-старият фар на българския бряг е този на нос Шабла. Той е с височина 32 метра и е най-високият на българска територия. В сегашния си вид фарът съществува от 1856 г., когато е възстановен на мястото на по-старо навигационно съоръжение. Предполага се, че на същото място е функционирало такова още през античността.

Вижте още: Валери Петров – „Песничка за пазачите на фара“

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...