Можеш ли да бъдеш лидер?

Можеш ли да бъдеш лидер?

29 септември 2014

Всеки мечтае за лидерска позиция. В службата, живота… понякога и в любовта. Ние, от inLife, ще ти помогнем да разбереш дали ставаш за лидер. Трябва само да си отговориш на четири въпроси, събрали в себе си информация за това в състояние ли си да ръководиш хора, дали се притесняваш от това, че точно ти трябва да вземеш решение, за своите идеали и цели. Разбира се, не всеки може да бъде лидер. Хубаво е преди да загубиш много време в мечти и блянове за някоя по-висока в йерархията позиция, да осъзнаеш наистина какво можеш – и най-вече – дали ставаш за нея.

Какво е за теб амбицията?
Ако тя е най-важна за теб, то тогава ти определено си роден за лидер. Хората обикновено не правят разлика между амбициозността и кариеризма. Първото е свързано с успеха, силата и нуждата да успееш. Второто е по-скоро цел, за която може и да нямаш качества. Според едно американско проучване, 7 от 10 успели млади хора смятат, че най-важното качество, което им е помогнало да успеят е именно амбицията.

Страхуваш ли се?
Именно страхът може да се окаже най-голямата стъпка по пътя към успеха. За да бъдеш един истински лидер, ти не трябва да се страхуваш от нищо: бъдеще, неизвестно, проблеми, промени… това трябва да е рутина за теб, която лесно да превъзмогваш.

Умееш ли да общуваш с хора?
Не просто да водиш разговори с тях. Един истински лидер трябва да бъде преди всичко психолог. Да разбира, предразполага, успокоява и най-вече да накара останалите да му имат доверие. Един лидер е преди всичко приятел на хората, които ръководи.

Осъзнаваш ли своите грешки?
Като лидер много често ще ти се налага да откриваш и коригираш грешките на другите. Едни ще бъдат малки и почти незабележими, други може да са големи и доста опасни. Преди обаче да започнеш да се справяш с тях, ти трябва да си отговориш на един много важен въпрос: умееш ли да осъзнаваш собствените си грешки. Да откриваш решенията за тях и обективно да ги решаваш. Ако да – то ти си роден за истински лидер и нищо не може да те спре.

текст: Костадин Костов
снимка: comoempezarunnegocio.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)