Модна разходка по червения килим на Парламента

03 ноември 2014

Под формата на шарена политическа палитра новоизбраните родни депутати дадоха старт на 43-тото Народно събрание. След една вяла и скучна предизборна кампания, изглежда мотото й „Пренареждане” изпълни своята пророческа мисия и депутатските банки бяха заети от най-различни по верую представители на народа. Доколко новите партии и лица ще придадат свежест на иначе поизносения образ на Парламента, предстои да видим.

Церемонията по конституиране на Народното събрание, освен чисто юридически акт, има и своите имиджови измерения. Подобно първото впечатление при личностната комуникация, събитието дава една изначална картина на Парламента, в която избирателите могат да съзрат резултатите от собствения си вот. Самото Народно събрание като институция притежава свой собствен имидж, който се възприема по определен начин както от българската общественост, така и от международната. Правилното изграждане на адекватен парламентарен имидж е предпоставка за поддържане авторитета на законодателния орган и начин за връщане доверието на хората към политическата дейност като цяло.

„По дрехите посрещат, по ума изпращат” – тази българска мъдрост е събрала в себе си в синтезиран вид изводите, до които са стигнали и изследователите на междуличностната комуникация. Факт е, че няма как да направим второ първо впечатление. Дори за депутатите с парламентарно минало това впечатление може да се определи като първо, ако се приеме, че ново Народно събрание означава ново начало. Каквито впрочем са и очакванията и надеждите на всички. Тук веднага се появява въпроса за това дали политиците трябва да спазват определен дрес код, къде е тънката граница между желано и допустимо. Като вид дейност, политиката е близка до бизнеса, разликата е в работната среда и продукта (нормативните актове).

Наличието на кауза да се служи в полза на народа е най-важният отличителен белег на тази дейност, който автоматично вдига летвата откъм морални и дори естетски очаквания. Начинът на обличане на депутатите е отражение на собственото им отношение към институцията и към избирателите, които са ги посочили като техни представители. И понеже политиката открай време си е консервативно занимание, консервативни си остават в голямата си част неписаните правила за политическото облекло. Дрехите са един специфичен език, който е по-лесно смилаем за публиката от езиковите послания. Разумните и прозорливи политици използват този факт като лесно достъпен начин да постигнат целите си и да получат желаното одобрение. Един от основните елементи за въздействие чрез облеклото е посредством цвета.

Някои специалисти определят политическите послания като форма на реклама и това до голяма степен е вярно. При мъжете изборът на цвят основно се свежда до костюма и вратовръзката. Черните костюми са израз на авторитет и власт, но пък са твърде формални за институция като Парламента. На церемонията по конституиране на 43-тото Народно събрание малко депутати бяха заложили на този избор. Костюмите в сивата гама като че ли са най-подходящи за подобни случаи. Тъмните нюанси на сивото демонстрират консерватизъм. На тях се бяха спряли депутати като Стефан Данаилов, Радан Кънев, Ивайло Калфин, Кирил Добрев, Лютви Местан. Светлите тонове на сивото и синьото са белег за социалност и достъпност и не случайно мнозинството от депутатите бяха избрали именно този вариант за костюмите си.

Във високите етажи на политиката и бизнеса има само два вида вратовръзки: червени и сини. Залитането към други цветове, като лилаво и жълто е по-скоро изключение. Според психолозите червеното и синьото подобряват мозъчната дейност и активизират възприятията. Червеният цвят е най-ефективен за повишаване на вниманието на околните. Това е и цвета на победителите. На пресконференциите след изборите лидерът на ГЕРБ се беше спрял на червена вратовръзка, но в нейния тъмен вариант, индикация за не съвсем убедителна победа. Агресивният, ярък нюанс на червеното не случайно беше избран от депутати като Деян Пеевски, Росен Петров. Като цяло общата картина в залата беше синьо-сива. Синият цвят при вратовръзките като символ на доверие и творческо мислене присъстваше при Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Ивайло Калфин. Съответстващите им вратовръзки в тъмната гама на червеното при Местан, Радан Кънев, Михаил Миков е някакъв знак за баланс на позиции и желание за преговори. Президентът Росен Плевнелиев, предпочел земните тонове, даде визуален знак за подкрепа на новия Парламент и известен призив за приземяване на депутатите.

Дамите на церемонията, макар и малко, демонстрираха стил и адекватност в своята визия. Черно-бялата класическа гама, в различни варианти на кройките и принтовете, беше предпочетена от повечето депутати, сред които изпъкваха Цецка Цачева, Менда Стоянова и дори ексцентричната Анна Баракова. Консервативни послания чрез избора на сиво в тоалетите си дадоха Мая Манолова, Румяна Бъчварова, а Корнелия Нинова беше добавила лек цветен топ като акцент. Меглена Кунева зае неутрална позиция с ансамбъл в цвят пепел от рози, допълнен от черно в издържан контраст. Депутатката от ГЕРБ Лиляна Павлова грееше в кралско син костюм, адекватен цвят за визията и посланията й. Формализма на събитието беше нарушен единствено от Волен Сидеров, който се появи на трибуната в спортен панталон и риза без вратовръзка, под която се виждаше златен ланец. Това е ярка демонстрация на отношението му към новосформиралия се Парламент, което той потвърди и с речта си. Освен няколкото цветни петна в залата, общата тоналност на депутатите, предпочели сиво-синята гама, дава някакво усещане за общност, за желание за постигане на обединение. Дали тази притихналост е затишие пред буря или е готовност за споразумения, скоро ще се разбере.

текст: Мира Цанева – имиджмейкър
снимка: actualno.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)