Мишинден

27 октомври 2014

Денят след Димитровден в много краища на България се нарича Мишинден, Мишкин празник, Мишляци или Поганци (староб. поганинь – езичник, мръсен, подъл). Тези зловреди създания са напаст за дрехите, зърното и затова стопаните са им отделили специален празник, чиято цел е тяхното омилостивяване.
Според народната легенда „мишките излезли от корема на един езичник, когото Св. Нестор успял да победи при една битка „, а друго предание разказва, че „всички гадини – мишки, змии и къртици, излезли от тялото на дявола, който се пръснал, след като помирисал тамян“. С мишката са свързани различни поверия. Ако мишката премине през разкрача на човека, ще го сполети нещастие. Появата на много мишки през годината е прокоба за студена зима, за глад и болести. Ако в къщата се въдят много мишки, вярват, че някой от домочадието краде.
Обредността на Мишите празници се определя от езически поверия за мишката като въплъщение на демонична хтонична сила. Включва трудови забрани и магически действия, изпълнявани предимно от жените. Най-вече е забранено да се говори за мишки. Най-старата жена замазва с кал пода при огнището, в четирите ъгъла на стаята или само дупките на мишките, за „да замажат“ очите и устата им.
Сурова царевица (жито) хвърлят при чужда ограда, за да прогонят мишките. Жените не трябва да използват остри предмети – да режат с нож или с ножица, да плетат с куки или да шият с игли, да месят хляб, „за да не косят мишките дрехите и посевите с острите си зъби“. И за мъжете има някои забрани през тези дни – да не загребат жито от хамбара, да не ронят дори едно зърно от събраната царевица. Вярва се, че ако в някоя къща се появят много мишки, значи в нея има кражба, т.е. някой от къщата краде и изнася навън.
За прогонване и унищожаване на гризачите се изпълнява и обичаят Миша сватба. Улавят мъжка и женска мишка и ги приготвят като младоженци. Поставят ги в кошница, дървена гаванка или кратуна, завързани една за друга с въженце. Под съпровода на сватбарска музика ги извеждат извън землището. В гората мишките се пускат на свобода (или се хвърлят в реката да се удавят), като се вярва, че след тях ще тръгнат всички домашни и полски мишки. После се нарежда тържествена общоселска трапеза.

снимка: threebearsprints.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)