Мишел Барние: България е много важна за Брекзит

19 декември 2017

По време на ротационното си председателство България ще има важната задача да поддържа единството между 27-те страни-членки и непрекъснатия диалог между тях. Това каза в навечерието на визитата си в София главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние. Днес той ще се срещне с премиера Бойко Борисов, с вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и с министъра за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Предвидени са и разговори с народни представители от две парламентарни комисии в Народното събрание, както и с представители на социалните партньори. Ден преди визитата си в София, главният преговарящ заяви, че част от споразуменията с Обединеното кралство ще трябва да бъдат ратифицирани от националните, а някои и от регионалните парламенти на страните-членки на ЕС и в тази връзка трябва да има публични дебати.

„Защо, дами и господа, отделям от времето си, за да се срещна, както правя в България и всички столици, със синдикатите и работодателите на всяка страна? Защо ще отида в парламента в София следобед, за да се срещна с депутатите? За да подготвя тези публични дебати. Преговорите, които водим, не могат да бъдат тайни. Не може да има недоверие, трябва да има прозрачност, за да приключим с ратификацията на следващия, втори договор“, каза за БНР Барние.

Според него, българското председателство съвпада с ключов момент по преговорите за оттеглянето на Великобритания от ЕС. Ролята на България като ротационен председател на общността той определи така:

„Председателството на България, което ще започне от 1 януари, е особено важно. На 29 януари трябва да определим мандата за преговори по преходния период с британците според директивите, които ще приеме ЕК в сряда и които ще бъдат дадени на Съвета в края на януари. През март Европейският съвет ще даде насоките за бъдещите ни отношения. По време на българското председателство ще бъде изготвен и проектодоговорът, който сме готови да предоставим на държавните и правителствени ръководители на 26-те страни-членки и на Европейския парламент на базата на съвместния доклад. По време на българското председателство ние ще работим за изготвянето на политическата декларация за бъдещите ни отношения, която ясно трябва да определи какви точно ще бъдат те. В този ключов период България има важната задача да поддържа единството между 27-те страни-членки, да подсигурява непрекъснат диалог между тях, нас и Европейския парламент, както и да избягва всякакви паралелни или секторни дискусии.“

На въпрос кои преговори са по-трудни – за освобождаването на медиците в Либия, в които Барние участваше като министър на външните работи на Франция, или тези по Брекзит, главният преговарящ отговори, че за медиците са били по-глобални.

„Никой няма да ми попречи да говоря емоционално за Европа, но за Обединеното кралство ще говоря с разум – става дума за факти и цифри и за правна база. Има много български и не само медицински сестри, а и лекари, които живеят в Обединеното кралство – те имат нужда от правна сигурност, а това се третира с разум“, коментира Мишел Барние.

снимка: БТА

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)