Михаил Миков е новият лидер на БСП

27 юли 2014

48-ият конгрес на БСП избра за лидер на партията Михаил Миков, предаде репортер на БГНЕС. 762 делегати гласуваха на втория тур за избор на председател на БСП. За Драгомир Стойнев са гласували 333 делегати, за Михаил Миков – 377. Недействителните бюлетини са 16, действителните – 710.

„Благодаря на всички симпатизанти, които в тежките 25 г. бяха с БСП. Благодаря на вас като членове на Върховния орган – Конгресът на партията за това, че вие отговорно изпълнихте вашия дълг. Благодаря на всички кандидати, които участваха честно и мислейки преди всичко за партията в тази надпревара, защото това е състезание за партията, а не за кандидатите“,  – заяви Миков. „Ще бъде трудно, но заедно с вас, с тези, които подкрепиха мен и другите кандидати, ще стигнем до резултат достоен за 120-годишната партия, за партията, която най-искрено и автентично защитава интересите на мнозинството български граждани. Защото България има право на друго бъдеще, защото еднодневните политици не могат да бъдат тенденция в новата политическа история на България. Защото БСП като най-голямата, заслужава да бъде и най-силната партия, водеща България в 21 век. Благодаря – заедно напред“, – каза Миков. Той благодари и на бившия вече лидер на БСП Сергей Станишев.

Кой е Михаил Миков?

Михаил Миков е роден на 16 юни 1960 г. в град Кула. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Има специализации по правата на човека в Монпелие, Франция, по данъчно облагане – Вашингтон, САЩ, антикорупционни практики – Италия. Старши асистент по наказателно право в СУ „Св. Климент Охридски“.

Михаил Миков е председател на 42-рото Народно събрание от 21 май 2013 г. до момента. Народен представител в 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-то Народно събрание от Изборен район Видин. От 24 април 2008 до 27 юли 2009 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Сергей Станишев. Заместник-председател на БСП, отговорен за парламентарната дейност и съдебната система в БСП към юни 2012 г.

Ръководител е на Делегацията в Интерпарламентарния съюз от 1 август 2013 г. до момента. Член е на Групата за приятелство България – Сърбия от 27 ноември 2013 г. до момента.

В 42-рото НС е внесъл няколко законопроекта, между които Законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за специалните разузнавателни средства; Законопроект за изменение и допълнение на Наказателнопроцесуалния кодекс; Законопроект за изменение на Административнопроцесуалния кодекс; Законопроект за изменение на Закона за висшето образование.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар