Тихия океан

Мистично кътче в Тихия океан

15 декември 2014

Великденският остров (Рапа нуи) се намира в Тихия океан и е част от Полинезия. Той е под владението на Чили и е едно от най-уединените места на Земята. Първият европеец, който посещава острова, е холандският адмирал Якоб Рогевен на Великден, 5 април 1722 г. Това е причината островът да бъде наречен Великденски.

1

Тези гигантски фигури, някои от които тежат над 50 тона, се издигат на повече от 10 метра и гледат втренчено към планините, угасналите вулкани и кристалночистите води.
Някои изследователи смятат, че на острова първи са стъпили испанците. Други път твърдят, че английският пират Дейвис е първият европеец на острова. Първите потвърдени сведения обаче насочват към холандския мореплавател Джейкъб Рогевин. Той доплавал до острова с три кораба навръх Великден и в чест на християнския празник го нарекъл Великденски. Джеймс Кук също достигнал острова и дори му направил няколко много сполучливи карти.

Великденският остров – това късче земя в Южния Пасифик, е образуван от серия мощни вулканични изригвания и в продължение на много години е бил населен само от морски птици и водни кончета. А стръмните му склонове са имали притегателна сила за уморените полинезийски мореплаватели.

3
Неразгаданата мистерия
Броят на статуите е 887. Интересен факт е, че на повечето от тях главите са в пъти по-големи от телата. Средната височина е 4м., а теглото им достига 12.5 т. Някои от статуите са изработени от компресирана вулканична пепел. Готовите монументи са били премествани и “инсталирани” върху платформи предимно по крайбрежието. Някой от тях получават и червени каменни цилиндри (пукао) върху главите.
Никой обаче не може да даде смислено обяснение как са били пренесени. Вече над 60 години учените изготвят сценарии за тяхното преместване. Един от начините е върху дървени трупи, подобно на сал, но тази теория се проваля от факта, че на острова няма дървета.

Хора, култура, история
Както повечето полинезийци, малобройното местно население е изключително приятелски настроено спрямо туристите. Ако отидете до тази отдалечена част на света ще можете да се запознаете с жителите на острова, които искат да споделят магията, величието и мистиката на родината си. аменните статуи моаи имат своя собствена завладяваща история, историческото и културно наследство на острова не се изчерпва с това. В историята могат да се включат интересни пещерни рисунки, вулканични кратери и различни археологически обекти.
Можете да разгледате мистичния „пъп на света“, който представлява кръгъл камък, според някои хора най-кръглият на света, и който според местните събира най-важните енергийни линии на земята. Интересна за авантюристите е системата от пещери под цялата повърхност на острова, в които човек може да броди месеци, без да види слънчева светлина. Не забравяйте да посетите пещерата Ана Кай Тангата, кратера Рано Кау, стените на Винапу и селото Оринго. Ако посетите областта през февруари можете да сте свидетели и участници на ежегодния фестивал Тапати, който е празник на културата Рапануи.

Ханга Роа е столицата на острова и същевременно единственият град на него. Населението е 3300 души, като с туристите то се увеличава до 4000. Градът се е превърнал в един малък модерен метрополис. Има луксозни хотели с басейни и дори безжичен интернет. Но една от основните причини да посетите това отдалечено кътче е това, че то предлага бягството от модерния свят без неудобства.

Mistichno kutche v Tihiq okean
Най-самотното място на света
Великденският остров е едно от най-самотните места в света. Разположен е между Таити и Чили. Островът има приблизително триъгълна форма. Днес вулканичните конуси могат да се наблюдават по целия остров. Най-големият – Рано Кау, е лесно забележим и от космоса. Най-високият – Теравака, се издига над 500 метра над морското равнище. На острова има повече от 70 вулканични центъра, но никой не е действащ, откакто той е колонизиран преди 1300 години.

Редактор: Стефани Калчева

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)