Минутка сън на висилката и ставаш световен шампион (част I)

04 ноември 2014

Все повече и повече започвам да се чудя дали Епке Зондерланд няма невидими крила. Особено, след като преди дни  „лъвът от Лемър” или „летящият холандец”, както наричат още Епке, защити титлата си на висилка по време на Световното първенство по спортна гимнастика в Нанин, Китай. Тогава холандецът сподели следното: „Чак към края на изпълнението си на висилка във финала се поразбудих малко”.

Минутка сън на висилката и ставаш световен шампион. Това май не е по силите на никой друг освен Епке. Възможно ли е изобщо човек да достигне такъв автоматизъм при изпълнението на тези свръх сложни въздушни комбинации от елементи, че да е в състояние да ги изпълнява със затворени очи на висилката?

Както става ясно от демонстрираното от Епке Зондерланд по време на финала на висилка в Нанин миналата неделя, отговорът е „да”. Епке, за разлика от своите конкуренти, които асистирани от своите треньори подхождат към висилката видимо нервни и напрегнати, се отправя към своя любим уред в едно състояние на ума, което е още по уникално и от комбинациите от летящи елементи, които той изпълнява една след друга по време на съчетанията си на висилка. Това си състояние той нарича „ пускане по течението”. „ Когато започна съчетанието си на висилка, просто се оставям да се нося по течението”. Не усеща ли Епке риска или за него изпълнението на сложни елементи в комбинация не представлява никаква трудност? Че Епке е безстрашен, безстрашен е, но най-голяма роля за постигането на такава рутинност на изпълнението безспорно играе целенасочеността в подготовката му и истинската му любов към спорта, който практикува.10735699_10152597366983381_1206295063_n

Зад успеха на холандеца стои и една група хора, която остава зад кулисите по време на звездните изпълнения на Епке, но която всекидневно работи с него и все повече, и повече шлифова таланта му, за да може той да продължава да блести като диамант винаги, когато се появи в залата за спортна гимнастика. Зондерланд е подкрепян от осем специалисти в различни области. „ Без тях едва ли бих спечелил и един златен медал”.Най-важен за него е треньорът му – Даниел Книбълър. „ Вярвам му не на 100, а на 200%. Той наистина е изкючителен, въпреки че преди да се заеме с мен е бил само треньор на младежите. Силата му се крие основно в неговите аналитични възможности, което ни прави чудесен тандем. Надявам се съвместната ни работа да продължи да е така успешна, както досега”.

След Олимпийските игри в Лондон през 2012 година към „тийм Епке” се присъединява и един мениджър – Йохан Бушъс. Познат на семейството му, който в момента се занимава с бизнес делата на Епке. За един гимнастик с проблемни рамо и гръбнак, който винаги е под въпрос, физиотерапевта също играе много важна роля. „ Рийн Вианен идва в залата четири пъти в седмицата, а когато не е при мен, аз мога винаги да го посетя. Нуждая се от него постоянно.” По време на интензивните тренировъчни периоди, Епке посещава веднъж в седмицата Йосине Хасперс, която в буквален смисъл се разхожда по гърба на Епке, за да могат мускулите на атлета да се освободят от напрежението натрупало се в тях.

Минутка сън на висилката и ставаш световен шампион (част I)

Минутка сън на висилката и ставаш световен шампион (част I)

Епке практикува с физиотерапевтката и стречинг по методиката на американеца Боб Куули. Куули кара спортистите да се разтягат като съчетатва това с упражнения със съпротивление. Нетрадиционно, но Епке се чувства комфортно с неговите упражнения. От три години насам Зондерланд има и личен треньор по силова подготовка. Два пъти седмично Йордън Брес се занимава с Епке. „ Благодарение на него ставам все по-силен и по-експлозивен.” Цялостното му физическо състояние се следи от спортния доктор Карин Топ, която отскоро е наета и за доктор на целия холандски отбор по спортна гимнастика. На всеки две седмици Топ проверява състоянието на Епке, иначе само, когато той има проблем.

За храненето на Епке се грижи спортният диетолог Сита Вейнстра. Двамата се срещат всяка седмица. Епке смята, че от храненето може да извлече голяма полза като спортист. „Направо съм фанатик на тази тема. Чета много и често си готвя сам”, споделя Епке. И накрая последен в списъка на неговите асистенти е брат му Херре Зондерланд. Той също е бил гимнастик и тяхната връзка е трудна за обяснение, но е много силна. „ Брат ми ме разбира напълно. С него мога да обсъждам всичко. По време на състезание чувам гласа му винаги между другите гласове. Всъщност той не е сред експертите, при който професионално се подготвям, но е много важен за мен и затова го споменавам. Свен Крамър (известен кънкобегач) има майка си, която всекидневно се грижи за неговия комфорт, аз и брат ми”.

През последните години Епке Зондерланд усилено работи върху сериите от въздушни елементи, които изпълнява на състезанията. Разликата между него и конкурентите му става все по голяма. В Нанин той изпълни същото съчетание, както миналата година по време на Световното първенство по спортна гимнастика в Антверпен, Белгия, но много по чисто. Тогава резултатът му бе 16,000, докато тази година 16,225.

За момента той изпълнява на състезание две двойни комбинации (започва с комбинацията на Казина и Ковач и след няколко междинни маха изпълнява Колман и Гейлорд), които ако се наложи Епке ще слее в четворна комбинация за олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година

(следва продължение)

текст: Фани Богданова – кореспондент на In Life в Холандия

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)