Министерството на туризма с мрачна прогноза за спад на руските туристи

Министерството на туризма с мрачна прогноза за спад на руските туристи

21 февруари 2015

Министерството на туризма прогнозира спад на руските туристи през 2015 г., заради санкциите на Европейския съюз срещу Москва, както и заради обезценяването на руската рубла. Това става ясно от писмен отговор на министъра на туризма Николина Ангелкова до НС, предаде репортер на БГНЕС.

За периода януари-ноември 2014 г. България е била посетена от 645 825 руски туристи, сочат данните на Националния статистически институт. Това е спад от 3,1% спрямо същия период на предходната година. Сред основните причини за негативния резултат са: ситуацията в Украйна, напрежението в Близкия Изток, девалвацията на рублата, поскъпването на почивките за руснаци зад граница, наложените ограничения за пътувания на руски граждани, фалит на над 20 руски туроператора и нарушаване на чартърните програми.

„Експертните оценки показват, че през 2015 г. тенденция за намаляване на броя на туристите, които ще почиват извън Русия, ще продължи“, пише министър Ангелкова. Опасенията на експертите са свързани с очакванията от сериозно поскъпване на почивките в чужбина за руските граждани. Прогнозите са за скок от 50-80%, спрямо цените за почивките, които руснаците са плащали през миналата година. Допълнителни фактори за мрачната прогноза за спад на руските туристи у нас са свързани с ограниченията за пътуване в чужбина на редица руски бизнесмени и държавни служители, въведените нови правила за ползване на социалните фондове, които преди са изпращали своите служители и техните семейства на почивки у нас, активната роля на руската страна за развиване на вътрешния туризъм, както и конкурентните цени на руските курорти спрямо тези в българските курорти.

В заключение, министърът на туризма, посочва още, че се очаква продължаване и на още една негативната тенденция от 2014 г. През миналата година руските туристи са намалили с 6% средствата, които харчат при почивки в чужбина.

Отговорът на Министерството на туризма не съдържа мерки, които ведомството и останалите държавни институции предприемат за ограничаване на негативните последици за българския туристически бранш, заради санкциите на ЕС спрямо Русия. /БГНЕС

снимка: bulgarianproperties.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)