Министерството на културата започна да санкционира ЕАЗИПА за нерагламентирана дейност

12 март 2015

Министерството на културатаe съставилo четири акта за административни нарушения на Европейската агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авторските права (ЕАЗИПА), става ясно от писмо на министерството, в отговор на запитване от страна на Музикаутор. При проверки на търговски и туристически обекти,  инспекторите на дирекция „Авторско право и сродните му права“ към министерството са констатирали, че ползвателите са сключвали договори с ЕАЗИПА и след промените на Закона за авторско право и сродните му права (ЗАПСП) от 12.03.2014 г. Според тях агенцията следваше да преустанови дейността си извън удостоверението от Министерство на културата, което е получила при регистрацията си. Собствениците на въпросните обекти също са получили актове и глоби за това, че нямат легитимен договор с организация за колективно управление на права за използваната от тях музика.

Още от 2008 г. ЕАЗИПА няма право да събира възнаграждения за публично изпълнение на музикални произведения от репертоара на МУЗИКАУТОР, а след промените от 25.03.2011 г. и 12.03.2014 г. няма право въобще да сключва договори за публично изпълнение. По същия начин, няма как радиостанции и телевизии, в чиито програми звучи музика от репертоара на МУЗИКАУТОР, да уредят правата за ефирно излъчване или предаване по кабел/сателит чрез договор с ЕАЗИПА.

Въпреки това представители на агенцията продължават да посещават търговските обекти и да събират пари за използваната музика, независимо, че тази тяхна дейност е в нарушение на ЗАПСП. Паралелно с активността при търговските обекти от агенцията са сключили и договори с някои малки регионални телевизии и радиостанции. Вече има случаи, в които Съветът за електронни медии (СЕМ) отказва да издаде лицензия на въпросните оператори, които представят пред тях договори с ЕАЗИПА.

Подвеждащ за ползвателите вероятно се оказва фактът, че към момента ЕАЗИПА фигурира в Регистъра на Министерството на културата с организациите за колективно управление на права. Регистрацията й обаче е единствено за оригинални произведения на изкуството – графично и пластично изкуство (т.е. гоблени, черги, керамика, гравюра, мозайка, щампи) и отдаване под наем на носители, които съдържат аудиовизуални произведения – видеокасети, дискове и т.н. В същото време въпросната агенция продължава да публикува подвеждащи съобщения, че е единствената организация, която има право да събира пари за музика едновременно и за двете категории права – авторски и сродни, както и друга заблуждаваща ползвателите информация.

За да бъдат спокойни, че са уредили законовите си задължения за авторските права на музиката, ползвателите трябва да имат сключени договори с МУЗИКАУТОР и съответно с ПРОФОН за сродните на авторските права. Така ще ползват легално почти целия световен репертоар, а и ще имат законова защита от претенции на трети страни.

*

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)