Минестроне по милански

Минестроне по милански

07 декември 2014

Минестроне (итал. minestrone, увел. от минестра — супа) е гъста италианска супа, приготвяна от пресни сезонни зеленчуци, често с добавяне на паста или ориз. Често използвани съставки са боб, лук, целина, моркови, бульон и домати. В различните региони тази супа, бива приготвяна по различен начин. В Тоскана например, с остатъкът от супата се прави на така нареченото ястие „риболита“ (ribollita), което означава преварено. В супата, която е останала, се топи безсолен хляб и се вари наново, докато стане каша.

 Необходими продукти:

1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
1 глава лук
2 литър бульон
2 с.л. олио
1 шепа зелен фасул
80 г ситно нарязана сланина
3 моркова
1/2 глава целина
1 глава зеле
3 картофа
100 г ориз
100 г настъргано сирене
1 с.л. магданоз
1 с.л. босилек
2 домата
1 ч.ч. грах
1 с.л. мащерка

 

Начин на приготвяне:

Обелваме картофите, морковите и целината, и ги нарязваме на кубчета. Почистваме зелето от външните листа и кочана, и го нарязваме на ивици. Зеления фасул начупваме на парчета. Нарязваме сланината на ситно и я разтопяваме в олиото. Едро нарязания лук и зеленчуците запържваме в разтопената сланина. Доливаме бульона, подправяме със сол и черен пипер и оставяме да ври на слаб огън 15 минути.
Добавяме измитите ориз и грах, а след 15 минути добавяме и обелените и нарязани домати.
Поставяме ситно нарязаните билки и разбъркваме.
Сервираме супата с черен хляб и настъргано сирене.

 

Текст: Нина Тодорова
Снимка: flickr.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)