Цикладите са най-очарователната островна група от стотиците гръцки острови. Дали защото носят енергията на изригналия вулкан (такива са по произход), дали защото легендата за Атлантида ги обвива в тайнственост, дали защото небето е по-синьо от всяко синьо, дали защото морето е неописумо богато на риба, морски дарове, ветрове и цветове, или поради всички тези причини взети заедно… Но „ТОВА Е МАГИЯ“ В БЯЛО И СИНЬО!

1510755_187862214746269_1939127985_n-880x583

От Цикладските острови най-прочути са Санторини и  Миконос. И ако единодушно се твърди, че залезите на Санторини са магично неповторими, то ветровете и синьо-бялата приказка на Миконос е също толкова силно усещане със запазен знак. Нека сега заедно се разходим из Миконос.

IMGP9336Малкият остров в миналото не е бил особено развит и жителите на останалите близки острови идвали с корабите си, за да смилат жито в прочутите му вятърни мелници. Просто защото това е най-ветровитият гръцки остров. Тук, ако не духа вятър, духа много вятър. Мелниците и до днес стоят гордо на крайбрежния хълм срещу Малката Венеция.

IMGP9415Някога това са били единствените бедни рибарски къщи на острова, а днес са приказно съхранена и непокътната от времето редица от кафенета, ресторанти, бутици и сувенирни магазини, които те пленяват задължително. И най-очарователното – докато пиеш розе на някоя тераса, морските вълни се разбиват край теб и разпръскват прохлада и чар.

IMGP9398

В последните години Миконос се прочу с неотразимият си нощен живот, микс от млади хора и купонджии от цял свят, музика, актуални ди-джеи и … всичко по правилата на лятното настроение. Все повече туристи избират най-свежия гръцки остров за своята незабравима ваканция. Но на това място можеш с удоволствие и да релаксираш – далеч от шумните компании и треската в централното градче. Тук се намират едни от най-луксозните гръцки хотели, в спокойни заливи и в изискана среда, където да забравиш за всички ежедневни грижи.

IMGP9730

Ще се опитаме да преразкажем усещанията си с няколко думи:
Остров, вулкан, синьо, бяло, нежно, гръцко, морско, лято, слънце, вятър, вятърни мелници, Малката Венеция, калдъръми, сувенири, арт галерии, настроение, очарование, купон, музика, компании, мотори, плажове, танци, парти, клубове, вкусотии, розе, фрапе, морска пяна, изгреви, залези, църкви, много църкви, икони, цветя… любов завинаги! Бяло и синьо. Островно усещане и островна култура. Циклади. Някакви легенди за Атлантида на границата на истината и мистиката… Вятър. Затова и мелници. Цветя. Не разбираш как може да цъфтят толкоз много върху сиво-кафявата вулканична почва. Море и пясък – от приказките. Рибарски лодки. Вкусна риба и вкусна храна, каквато само гърците могат да приготвят. Глъчка до зори по тесните вълшебни улички. Миконос…

IMGP9140

За вятърните залези  и белите църкви си запазваме правото да ви разкажем отделно. Но не след дълго време, защото сега е най-приятният момент от годината за незабравимо пътешествие до острова.
Миконос – една гръцка приказка във ветрове, синьо и бяло!

текст и снимки: Валерия Симеонова