Меркел чества 60-годишен юбилей

Сподели:

На снощната извънредна среща на Европейските лидери в Брюксел, Херман ван Ромпой прекъсна протоколната част и поздрави Ангела  Меркел от името на всички европейски лидери по повод 60-годишния ѝ юбилея.

Желязната дама на ЕС Меркел за четвърти пореден път беше определена от сп. „Форбс“ за най-влиятелна жена в света и с право – от 2005 г. тя е германски канцлер, допълва по повод рождения ден на Меркел ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Самата Меркел твърди, че най-хубавият подарък, който е получила за рождения си ден, това е Световната купа на Германия от Мондиала в Бразилия. В Германия Меркел справедливо оглавява списъка на най-популярните личности. Днес всеки четвърти германец иска Меркел да е начело на правителството и когато стане на 70 години. Германците обичат своя канцлер, защото с присъщата ѝ твърдост, тя проведе серия от мерки и политики за противодействие на финансовата криза  както в родината, така и в Европа.

Меркел е родена в Хамбург, в Западна Германия. Когато е на 3 годинки тя заедно с родителите си идва в Източна Германия, първо в Квиц, а после в Темплин, на 80 километра от Берлин. Баща й е лутерански свещеник. Меркел завършва училище през 1973 г., после до 1978 г. учи физика в университета на Лайпциг и след това няколко години работи в Централния институт по физика и химия на академията на науките на ГДР. След обединението на Германия през 1990 г. на 36 години Меркел стана член на Християндемократическия съюз и после влиза като депутат в парламента. Следва заместник-председателски пост на партията, после тя е начело на партията в провинция Мекленбург-Предна Померания, а през 2000 г. Меркел става председател на партията.

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...