Меркел: Гръцкият дълг няма как да бъде отписан

Меркел: Гръцкият дълг няма как да бъде отписан

31 януари 2015

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не вижда възможност за отписване на външния дълг на Гърция.

„Частните кредитори отказаха да направят това, а банките опростиха на Гърция вече няколко милиарда. Не виждам възможности за бъдещо отписване на задълженията. Ще изчакаме заедно с нашите европейски партньори да видим каква програма ще ни предложи новото гръцко правителство“, заяви Меркел.

„Едно от условията за отпускане на Гърция на новия пакет от финансова помощ е реализирането на реформите в страната. Европа ще продължи да проявява солидарност с Гърция и другите страни, сериозно засегнати от кризата, но ако тези страни се стараят да реализират реформите и икономиите“, подчерта фрау канцлерин.

За да получава регулярно траншовете по финансовата помощ, Атина до края на 2015 г. трябва да направи големи съкращения, структурни реформи и приватизация на държавни активи за около 50 млрд. евро. Коалиционният кабинет на Андонис Самарас, както и предшестващият го бяха приели тези условия.

След като обаче СИРИЗА победи на изборите, новият премиер Алексис Ципрас обяви край на икономиите и взимането на нови кредити за обслужване на старите. Ципрас обяви и че Атина няма да преговаря повече с Тройката (ЕС, МВФ, ЕПЦ), а поотделно с лидерите на страните-кредиторки. /БГНЕС

снимка: infonews.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)