МВнР: Двама българи са в затвор в Либия

24 януари 2015

Двама българи от екипажа на малтийски танкер са задържани в затвор в Либия за контрабанда на петролни продукти.

Малтийският танкер SUNOIL І с петчленен екипаж, включително двама български граждани, е задържан в Триполи, Либия, на 3 януари.

Корабът, плаващ под молдовски флаг, е изпаднал в бедствено положение в Средиземно море и след като е отправил призив за помощ, е бил изтеглен от италиански търговски кораб в пристанище Триполи. Екипажът е бил задържан. Впоследствие срещу него е заведено съдебно дело, като прокуратурата е повдигнала обвинения за митническо престъпление – контрабанда на петролни продукти. Българските граждани се намират в затвор близо до пристанище Триполи, съобщиха от Министерство на външните работи.

Българското външно министерство е сигнализирано за случая на 3 януари от близки на задържаните българи. Веднага след това българското посолство в Триполи, временно функциониращо в Тунис, връчило нота на посолството на Държавата Либия в Тунис с искане за съдействие за изясняване на случая и освобождаване на българските граждани.

На 17 януари МВнР е установило връзка и провело телефонен разговор със задържаните българи, които заявили, че са в добро здравословно състояние.

Междувременно в координация с посолствата на Италия и Унгария в Триполи, единствените мисии на държави-членки на ЕС, които функционират на място, са предприети всички възможни действия за осигуряването на консулска защита на нашите сънародници. На 17 януари задържаните българи са посетени от консула на Унгария в Триполи, а на 18 януари – от представители на италианското посолство. Потвърдено е, че българските граждани са в добро здравословно състояние и отношението към тях е внимателно.

На 21 януари директорът на дирекция „Консулски отношения“ в МВнР се срещна с посланика на Държавата Либия в София – Юсеф Зургани. Пред посланик Зургани настоятелно бе поставен въпросът, че българската страна продължава да очаква официална информация от либийските власти за случая със задържаните български граждани в Триполи и отново настоява за тяхното незабавно освобождаване.

Либийският дипломат уверил, че посолството ще предаде това искане в Министерството на външните работи на Държавата Либия. /БГНЕС

снимка: mfa.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)