Кино

Март = Кино

29 януари 2015

Март = Кино. Това е реалността в София и 19-ият международен филмов фестивал София Филм Фест ще го докаже.

Фестивалът, наложил се като значим кинофорум в Централна и Източна Европа, включен в класацията на 50-те световни топ-фестивала и акредитиран от FIAPF, ще свери за пореден път часовника на вярната си публика и многобройните международни гости с актуалните тенденции в световното и българското кино. Програмата съдържа около 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 70 късометражни филма. Официалното откриване на 19-ия София Филм Фест е на 5 март. Церемонията по награждаването ще се състои на 14-и Март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 29 март. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи, ще „подгрее“ фестивала от 27 февруари.

За 13 път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм. Към момента програмата включва: „Урок“ – България, режисьори Кристина Грозева, Петър Вълчанов; „Хилда“ (Hilda) – Мексико, режисьор Андрес Кларионд; „Без граници“ (Borderless) – Иран, режисьор Амирхосеин Асгари; „Млади сме, силни сме“ (We Are Young, We Are Strong) – Германия, режисьор Бурхан Курбани; „Иви“ (Ivy) – Турция-Германия, режисьор Толга Карачелик; „Денят на Патрик“ (Patric`s Day) – Ирландия, режисьор Тери Макмахон; „По необясними причини“ (For Some Inexplicable Reasons) – Унгария, режисьор Габор Рейз; „Прелюбодеяние“ – България, режисьор Явор Веселинов.

София Филм Фест се открива на 5 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на първия игрален филм на живеещия във Франция режисьор Георги Балабанов. „Досието Петров“ е по сценарий на кинолегендата Жан-Клод Кариер, с участието на Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков и др. Кариер ще удостои премиерата с личното си присъствиe, след като получи почетен „Оскар“ за цялостно творчество. Един от специалните акценти в програмата на София Филм Фест в годината, в която празнуваме 100-годишния юбилей на филмовото изкуство у нас, е именно българското кино. Най-новите български творби, създадени през последната година, ще бъдат показани, заедно със специалните селекции „10 класически български филма (до 1989)“ и „10 филма на новото българско кино (след 1990)“.

Рубриката „Големите награди“ включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата са „Зимен сън“ („Златна палма“ – Кан `14) на Нури Билге Джелайн, „Черен въглен, тънък лед“ („Златна мечка“ – Берлинале `14) на Дяо Инан, „Гълъб седна на клон, разсъждавайки върху съществуването“ („Златен лъв“ – Венеция `14) на Рой Андершон.

Гала премиери и специални събития ще има и през 2015 г. Едно от най-очакваните събития ще бъде шедьовъра „Левиатан“ на Андрей Звягинцев („Златен глобус“ за чуждоезичен филм, приз за най-добър сценарий в Кан, за най-добър филм в Лондон, най-добър чуждестранен филм в Мюнхен, номинация за БАФТА, номинация за „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм).

В „Киното днес – майсторите“ отново ще бъдат включени най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. В програмата присъстват заглавия като „Два дни, една нощ“ на братя Дарден – с оскарова номинация за Марион Котиар, номинация за „Златна палма“ и още десетки награди и номинации от фестивали в цял свят; носителят на наградата в секцията „Особен поглед“ от фестивала в Кан 2014 „Белият бог“ на Корнел Мундруцо; „Спокойни води/Still the Water“ на японката Наоми Кавазе – още един от филмите, номинирани за „Златна палма“ в Кан; „1001 грама“ на Бент Хамер, представян на фестивалите в Торонто, Чикаго и Токио; най-новият филм на легендарния документалист Джулиън Темпъл „Рио 50 градуса“; режисьорската творба на Томи Лий Джоунс „The Homesman“, участвал в конкурсната програма на Кан 2014, „Моята разходка в дивото / Wild“ на Жан-Марк Вале, с така очакваните Рийз Уидърспун и Лора Дърн, и двете номинирани за „Оскар“ за изпълненията им във филма, „Най-екзотичният хотел Мериголд 2 / The Second Luxury Marigold Hotel“ на майстора Джон Мадън, с участието на легендарните Маги Смит, Джуди Денч и Бил Най, както и „Все още Алис / Still Alice“ на Ричард Глaцър и Уош Уестморланд, с участието на прекрасната Джулиан Мур, носителка на „Златен глобус“, наградата на актьорската гилдия, на още 10 награди от различни филмови форуми, а също и номинирана за БАФТА и „Оскар“ за ролята й в този филм.

В програмата „Киното утре – откритията“ ще се представят революционния фестивален хит на Мирослав Слабошпицки „Племето“, „Чудесата“ на Аличе Рорвахер, носител на Голямата награда на журито от Кан 2014, както и още един хит от фестивала на Ривиерата – „Чест / Pride“ на Матю Уорчъс, получил специалната „Queer Palm“, с номинации за „Златен глобус“ и БАФТА и с участието на Бил Най, Имелда Стонтън и Пади Консидайн.

За първи път фестивалът ще представи специален фокус върху кинематографията на Грузия.

На 19-ия София Филм Фест се очакват над 300 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 12-ото издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейският елит във филмовата индустрия.

снимка: constructionsm.com.au

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)