Марка за милиони идва в Пловдив

Марка за милиони идва в Пловдив

24 октомври 2014

Първата марка в света „Черното пени“ ще бъде показана на изложението „Булколекто 2014“ на Международен панаир Пловдив от 24 до 26 октомври. Хартийката за милиони ще бъде експонирана в бронирана витрина в палата 7 при изключителни мерки за сигурност.

Идеята за хартиена лепенка като знак за заплатена пощенска услуга е предложена през 1834 г. от британеца Джеймс Чалмърс. Първата марка е направена от Роуланд Хил през 1837 г., но официално е издадена три години по-късно – на 6 май 1840 година във Великоблитания. На нея върху черен фон стои портрет на кралица Виктория в профил. Образът на британската кралица останал върху всички марки, издавани в страната, до началото на ХХ век. „Черното пени“ е използвана около 10 месеца и има тираж 68.8 милиона броя.

Името “Черното пени“ идва от стойността и цвета на емблематичната марка. Първоначалната й цена била само едно пени, а днес надхвърля eдин милион английски лири. Зоологът Джон Едуард Грей купува няколко броя от „Черното пени” с намерението да ги запази и така започва историята на световното филателно движение.

Днес първите британски пощенски марки са сред най-ценните в света. На търг в Лондон японски бизнесмен платил 1,35 милиона английски лири за “Черно пени” с клеймо от 2 май 1840 г., т.е четири дни преди валидирането. 2,4 милиона долара е достигнала цената на плик с „Черното пени“ и клеймо от 2 май 1840 г. по време на аукцион в швейцарския град Лугано през 1991 година. Тази сума била третата по големина за филателна рядкост. През 2007 г. колекция от пощенски марки „Черното пени“ бе извадена на благотворителен търг в Ню Йорк с прогнозата, че ще бъде продадена за 4-5 милиона долара. Приходите бяха предназначени за международната хуманитарна организация „Лекари без граници“.

По повод 175-годишнина на Джон Едуард Грей Съюзът на българските филателисти(СБФ) ще покаже първата в историята марка по време на „Булколекто 2014“.Петото издание на изложението отбелязва също 135 г. от началото на пощенските съобщения в България и 25 г. от основаването на Европейската филателна федерация ФЕПА, чийто президент Хосе Рамон Морено ще гостува в Пловдив. На годишнината на ФЕПА е посветен блок от четири марки на тема„История на електрическия трамвай“, който ще бъде пуснат в употреба в деня на откриването на „Булколекто“. На 150 табла ще бъдат подредени колекциите на участниците във Филателна изложба „България – Португалия“, а експонатите са медалисти от национални и международни конкурси. Проявата се организира от СБФ и Международен панаир Пловдив под патронажа на посланика на Република Португалия у нас Луиш Фераш. Ще бъде валидиран пощенски блок, представящ знаменития португалски мореплавател Фернандо Магелан.

Панаирът на колекционерите „Булколекто“ е единствен в България. Показват се сбирки от филателията, нумизматиката, бонистика, фалеристика и други колекционерски области. Участват фирми, предлагащи аксесоари,пощенски администрации, издателства за специализирана литература.

снимка: wikimedia.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)