избори в България

Малко история на изборите в България

05 октомври 2014

От месеци насам в България се говори за Избори. В деня на вота, докато чакаме изборните резултати, решихме да ви върнем малко назад във времето, като ви припомним най-важните изборни дни в България от Освобождението до днес.

Първото Велико народно събрание след Освобождението на Княжество България е свикано на 17 април 1879 г. То заседава един ден и избира за първия монарх на Княжеството – принц Александър Батенберг под името княз Александър I. Председател на Народното събрание е екзарх Антим I, подпредседател Тодор Икономов, а секретар Георги Тишев.

Петото Велико народно събрание заседава от 9 юни до 9 юли 1911 година, а целта му е да промени Конституцията и да превърне Княжество България в Царство България.

След Деветосептемврийския преврат от 1944 година, 25-тото Народно събрание на Царство България е разпуснато. За да се легитимира, новото Комунистическо правителство насрочва избори за Народно събрание. Първоначално те са планирани за 26 август 1945 година, но под натиска на Съединените щати и Великобритания в Съюзната контролна комисия те са отложени за 18 ноември. Разрешено легалното функциониране на опозиционни партии и са нанесени изменения в избирателния закон. Въпреки това обаче, опозиционните партии смятат, че в страната няма условия за провеждане на демократични избори, и отказват да участват в тях. Отечествения фронт печели всички места в парламента при отчетена избирателна активност от 86%.

Седмото Велико народно събрание на Република България работи от 10 юли 1990 до 2 октомври 1991 г. То е свикано след свалянето на Тодор Живков от власт на 10 ноември 1989 г. Това са първите демократични избори в страната, проведени след Деветосептемврийския преврат. На тях гласуват 6 976 620 или 90.79 % от всички имащи право на глас в България. БСП получава 47.1 % от гласовете, СДС – 36.2 %, ДПС – 5.75 % БЗНС – 4 %, Отечествен съюз – 0.5 %. Основна цел на събранието е изработване и приемане на Конституция на Република България.

От 1990г. насам, в България избори са провеждани 8 пъти. Какви са резултатите от днешния 9-ти вот, предстои да разберем по-късно.

текст: Елена Михайлова
снимки: actualno.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)