Малката русалка днес навършва 105 години

23 август 2018

Емблематичната за Копенхаген статуя на Малката русалка отбелязва днес своя пореден рожден ден. Тази бронзова творба кацва върху скалата в залива на датската столица на 23 август 1913 година, в близост до крепостта във формата на звезда „Кастелет“.

Големият пивовар и меценат на изкуството Карл Якобсен подарява на гражданите на Копенхаген скулптурата на андерсеновата Русалка. Бронзовата фигура е дело на датския скулптор Едуард Ериксен, като за модел служи съпругата на скулптора Елен Прайс – балерина от Кралския театър за опера и балет.

den_lille_havfrue_2_rasmus_flindt_pedersen

Малката русалка днес навършва 105 години

Със своите 1,25 метра тя се превръща в символ не само на града, но и на цяла Дания, досущ като други забележителности – Айфеловата кула или Статуята на свободата. В приказката, публикувана от Ханс Кристиан Андерсен през 1837 година, русалката се влюбва в принц, който тя спасява от удавяне. Но за да заживее с него, тя трябва да се превърне в безмълвно създание. Ала принцът предпочита да се ожени за говореща принцеса, отколкото за нямата русалка.

За изминалия малко повече от век статуята преживя не малко перипетии. През 1964 година главата й бе открадната и трябваше да бъде заменена с нова. След това тя отново беше открадната през 1988 година, но злосторникът бе обхванат от угризения и я върна. През 1984 година на Малката русалка й бе отрязана едната ръка. Тя беше заливана с боя или изблъсквана в морето няколко пъти.

През 2004 година пък беше покрита с бурка в знак на протест срещу кандидатурата на Турция за влизане в ЕС. Малката русалка напусна Копенхаген само веднъж в стогодишната си история през 2010 година, за да бъде показана в датския павилион на Световното изложение в Шанхай.

снимка: visitcopenhagen.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)