Макарони с рикота на фурна

30 октомври 2014

Рикота е традиционно италианско сирене, което се произвежда в Италия в продължение на много векове, смята се за вторичен продукт на сиренарската индустрия. Получава се от суроватка, която е останала след отделянето на първичната сирна маса. Суроватката може да бъде от биволско, краве или овче мляко. В даден момент през годините е направено откритието, че ако тази суроватка се затопли, казеиновите частици ще се съединят и ще образуват съвсем нова сирна маса. При отцеждането се получава рикотата – прясно сирене със зърнеста структура и много мек, приятен вкус. Рикотата е сирене с много мек и чувствен вкус, затова се използва широко в кулинарията. Рикотата е подходяща за всякакви десерти, за равиоли и лазаня , в комбинация със зеленчуци. Вкусът на сиренето се подчертава най-добре с плодове и чаша ароматно плодово вино.

Необходими продукти:
300 мл готварска сметана
200 г сирене рикота
100 г сирене пармезан
500 г макарони
2 г бял пипер
5 г сол
1/2 връзка магданоз

Начин на приготвяне:
Сварете макароните в подсолена вода до степен леко сурови – „ал денте“ (за 5 минути), след това ги изстудете с вода, за да прекратите варенето. Загрейте сметаната в дълбок съд, към нея прибавете рикотата, пармезана, солта и пипера. Дръжте на котлона до получаването на кремообразна смес, към която добавете сварените макарони, разбъркайте и изсипете в тава. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 15-20 минути. Преди сервиране, поръсете с малко пармезан и магданоз.

текст: Нина Тодорова
снимка: kosherblogger.wordpress.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)