"Люксликс" клати стола на Юнкер

„Люксликс“ клати стола на Юнкер

25 ноември 2014

Жан-Клод Юнкер в качеството си на министър-председател и министър на финансите на Люксембург не е имал нищо против малкото херцогство да бъде „данъчен рай“. Днес въпросът е дали това няма да му коства оставката като председател на Европейската комисия.

Една от основните задачи, които Юнкер провъзгласи, заставайки начело на Еврокомисията на 1 ноември 2014 г., е борбата с укриването на доходи. Но какво излиза – по времето, когато той е начело на Люксембург тези практики са процъфтявали. По тази причина евродепутатите предложиха вот на недоверие на председателя на ЕК. Той трябва да се гласува тази седмица.

Милиарди загуби за едни – благоденствие за други

Жан-Клод Юнкер беше застигнат от своето минало. Международният консорциум от разследващи журналисти (ICIJ) разкри в началото на ноември, че Люксембург е имал тайни договори с 340 големи корпорации, позволяващи им да плащат по-ниски данъци. Този скандал бе кръстен „Люксликс“. Бяха разкрити схеми за неплащане на данъци върху многомилиардните печалби на големите концерни. Сложните схеми се свеждаха до една много простата рецепта: големите фирми откриваха подставени филиали в Люксембург и по техните сметки под формата на отчисления за патенти те прехвърляха лъвския пай от печалбата си. А след това започваха наддаването с финансовите органи в херцогството за данъчните ставки: колкото по-големи бяха сумите, толкова по-ниски бяха ставките.

„Всичко беше законно“, не спира да твърди Жан-Клод Юнкер. На поста премиер той активно и изобретателно отстояваше интересите на гражданите на своята страна, използвайки при това всички възможни вратички в законодателството. Но тази схема работеше за сметката на другите страни от ЕС. Десетките и стотици милиони, които пълнеха хазната на Великото херцогство, струваха милиарди загуби за бюджетите на големите държави-членки на ЕС.

И ето, че днес същият този Жан-Клод Юнкер, но вече на нов пост, възнамерява да се бори за хармонизирането на данъчното законодателство на страните от ЕС, ликвидирайки вратичките за укривателите на данъци и да наказва тези страни, които забогатяват за чужда сметка. „Да пуснем вълка в кошарата“, коментират европейските медии.

Оставка няма да има

76 евродепутати пожелаха оставката на председателя на ЕК с подозрително минало. Теоретично е възможно. По време на своето съществуване те вече са разглеждали вотове на недоверие, но нито веднъж те не са завършвали с оставка. Ако предположим, че в момента на гласуването в заседателната дала се съберат всички до един депутати, тогава за оставката на Юнкер трябва да гласуват 501. На практика това е невъзможно.

Оставка няма да има и по партийни и политически причини. Инициативата идва от лидера на Партията на независимостта Найджъл Фараж. Неговото искане бе подкрепено от лидера на френския Национален фронт Марин Льо Пен. Всяка инициатива на крайната десница няма да бъде подкрепена нито от левите, нито от „зелените“. Така че не само депутатите от ЕНП, които са издигнали Юнкер за председател, ще гласуват срещу вота на недоверие. Даже ако вече не им се иска Юнкер да е на този пост, защото както по всичко личи и в бъдеще ще му се напомня за неговото минало.

текст: Кристоф Хаселбах, Дойче Веле
снимка: ureport.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)