Любопитни факти за динята

21 август 2018

Динята е вкусен и освежаващ плод, който е много често консумиран през лятото. Той съдържа само 46 калории на 100 грама, но е с високо съдържание на витамин С, витамин А и много растителни съединения. Сайтът Whataboutwatermelon, цитиран от dariknews.bg предлага няколко любопитни факта за динята, която е класифицирана като плодов зеленчук:

– Динята съдържа 92 процента вода.
– Дивите дини произхождат от Южна Африка.
– Идеята да се отглеждат квадратни дини се заражда в Япония.
– В Египет и Израел е обичайна практика динята да се поднася със сирене фета.
– Близки „сродници“ на динята са тиквите и краставиците.
– Дини се отглеждат в 96 страни по света.
– Динята е по-богат източник на ликопен от доматите.
– Съществуват над 1200 динени разновидности.
– Всички части на плодовия зеленчук са ядливи, в това число семките и кората.
– Водещият производител на дини е Китай.
– Според най-ранните свидетелства дини са отглеждани за първи път в Египет преди около 5000 години.
– Диненият сок облекчава мускулно напрежение.
– Динята е богата на витамини А и С и калий.

Научното наименование на динята е Citrullus Lanatus

Научното наименование на динята е Citrullus Lanatus

– Захарното съдържание в динята е едва шест процента.
– Рекордът на Гинес за диня с най-голямо тегло, поставен през 2013 г., е 159 килограма.
– В САЩ има цял месец, посветен на дините.
– Заради съдържанието на цитрулин динята е считана за естествена виагра.
– Дините без семки не са генномодифицирани, те са „стерилни“ хибриди.
– В Китай и Япония гостите често носят диня като дар за домакинята.
– Някои разновидности се нуждаят от 130 топли дни, за да узреят. Зреенето на повечето дини продължава между 85 и 100 дни.

– Месото на динята невинаги е червено. Срещат се дини с оранжева, зелена, жълта и бяла „плът“.
– Динята е нискокалорична и не съдържа „лоши“ мазнини и холестерол.
– Сладостта на дините се измерва по скалата на Брикс. Повечето дини се оценяват с 9 или 10 по въпросната скала. Най-сладките получават оценка 11 или 12.
– В Древен Египет в гробниците са поставяни дини за храна на душите.
– В Китай дини се отглеждат от десети век, а в Европа – от 13-и.
– Видният писател и хуморист Марк Твен е бил поклонник на дините и ги е наричал „ангелска храна“.

снимки: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)