Лувър, Бяла Джамия и злато… или просто Абу Даби

04 февруари 2018

Не е задължително да си „бърз и яростен“ и любимото ти занимание да е прескачане с коли по небостъргачите, за да си в Абу Даби. Въпреки, че сцената от последния епизод на култовата поредица определено си заслужава да бъде видяна. Ние обаче, предпочитаме да видим къде точно се е разиграла, след като сме наясно за намесилите се ефекти в сцената, разбира се! И така – днес се разхождаме из златото и богатствата на Абу Даби.

Абу Даби

Абу Даби

Обединените арабски емирства са една от най-младите държави в света, но независимо от това за по-малко от половин век сътвориха истински чудеса и се превърнат в оазис в размирния Близък Изток. В основата на тази истинска еволюция стои много амбиция и стремеж да се създадат невиждани до сега чудеса.  И много пари, естествено, които природата щедро е дарила тук чрез с петролни богатства. Преди откриването на нефта по тези земи през 1950 г. ОАЕ е група от силно изостанали и неразвити държавици под закрилата на Великобритания.

Абу Даби през 60-те години на 20 век

Абу Даби през 60-те години на 20 век

Петролната индустрия довежда до бърз икономически растеж и модернизация, което помага на емирствата да се освободят от британска зависимост през първата половина на 1970-те г. По-голямата част от петрола на страната е открита в Абу Даби, което го прави най-богатото и силно измежду седемте емирства в състава на федерацията, заедно с Аджман, Дубай, Рас ал-Хайма, Ум ал-Куейн, Фуджейра и Шарджа.

unnamed.1jpg

След бума на развитие в Дубай и превръщането му в най-светския и впечатляващ град на Близкия изток, днес сякаш на ход да заблести е столицата – Абу Даби. В превод името му означава „Бащата на газелата“. Градът е прекрасен – широк, светъл, чист, подреден, няма и следа от типичната за по-бедните арабски градове суматоха или консерватизъм. Тук буквално няма улици – всичко е огромни булеварди, магистрали с минимум 5 платна в едната посока, огромни крайбрежни паркове и алеи, ширнали се зони за релакс.

Абу Даби с право е считан и за един от най-озеленените градове в района – хиляди палми и подходящи за сухия пустинен климат дървета, огромни тревни площи, които грижливо се поддържат – всичко е пипнато до последния детайл. Градът е разстлан на голяма територия и определено е по-различен от презастроен Дубай.

Емирейтс палас

Емирейтс палас

И така – да се потопим в злато и разкош! Преминаваме покрай именно тези небостъргачи, с които започнахме – стилни, модерни, сякаш поникнали от пясъка, където се разиграва прочутата сцена от филма „Бързи и яростни“ и вече сме пред „Емирейтс Палас“!

unnamed33

Спомняте си сцената от второто издание на филма „Сексът и градът“ и как четирите момичета възкликнаха при вида му. Макар филмът да не е заснет тук, а и да не е толериран, заради предизвикателното му име и на места неприемливо за Емирството съдържание – първоначалното впечетление от двореца и първата реакция на всеки е точно като тази на смаяните Саманта, Кари, Шарлот и Миранда.

unnamed37unnamed23

Президентският хотел Emirates Palace в Абу Даби е едно истинско въплъщение на разкоша. Ослепителен блясък, спиращи дъха богатства и едно неземно арабско великолепие. За строителството му са похарчени 3 млрд $ и около 2 тона злато. Грандиозното откриване е през март 2005 година. Това не е просто хотел, а една демонстрация на богатствата на Емирството и забележителност, която всеки попаднал в столицата посещава задължително. Защото впечатлението е категорично и в известна степен описващо най-добре стремежите и възможностите на ОАЕ.

Архитектурният ансамбъл напомня за истински дворец, каквото е и името му. Сданието е издържано в традиционната арабска архитектура, с огромен централен купол, богато орнаментирана фасада, огромни стъпаловидно скачащи фонтани и красив двор – градина. Тук освен да отседнете и да получите едно от най-добрите възможни обслужвания като хотелски гост, можете да посетите и многобройните му ресторанти и кафе салони, да се разходите из градините и да направите безценна колекция селфита.

06

Великолепието и разкоша на арабските архитектурни чудатости продължават в най-скъпата джамия в света. Джамия Шейх Зайед в Абу Даби е най-голямата в Обединените арабски емирства и осмата по големина в света. Храмът носи името на първият президент на ОАЕ шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян, посветил живота си в изграждането й и погребан в нея.

Бялата джамия в Абу Даби

Бялата джамия в Абу Даби

Голяма джамия, както още я наричат, може да събере до 40 000 молещи се и е наистина внушителна, в допълнение – отлично организирана за хилядите посетители, които прекрачват прага й всеки ден, независимо от религиозната си принадлежност.

Бялата джамия в Абу Даби

Близо 3000 работници от 38 строителни компании са работили в продължение на 11 години, за да сбъднат мечтата на Шейх Зайед, а именно да построят най-скъпата джамия на земята.  За строителството на джамията в Абу Даби са използвани естествени материали – бял мрамор, злато, скъпоценни камъни, кристали и керамика, като мраморът е внесен от 28 различни страни.

Бялата джамия в Абу Даби

Дизайнът на джамията е вдъхновен от мавританската и монголската храмова архитектура. Куполът е повлиян от джамията в Казабланка. Извитите й арки символизират мавританската архитектура, а минаретата са класически арабски. Интериорът е една приказна плетеница от флорални мотиви, вградени в белия мрамор и позлата в колонадата. В четирите ъгъла на помещенията има четири минарета, които се издигат на около 115 м. височина. 57 купола покриват основната сграда и външния двор. Всички те са украсени с бял мрамор. Вътрешния двор, застлан отново в прекрасни мраморни флорални мотиви  е с размер 17 000 m².

Но със сигурност това, което най-много впечатлява е гостоприемността към всеки дошъл тук – независимо от пол, раса и религия. Именно тази религиозна толерантност е така необходима днес за всички нас…

Музеят Лувър в Абу Даби

Музеят Лувър в Абу Даби

 

26553250_10215703809415245_1251077558_n

И за да докаже за пореден път модерното си мислене и стремежа да се превърне в истински световен център, Абу Даби започна да инвестира и в Изкуство. През ноември 2017 година бе открит Лувър, а в ход са проектите за Музей Гугенхайм и арт пространството по проект на Заха Хадид.

26240958_10215703810775279_1477981594_n

26234483_10215703810655276_220840184_n

За финал на днешната ни разходка из разкоша и богатствата на Абу Даби, нека минем по обширната крайбрежна зона. Водите на персийския залив придават очарование на столицата на емирствата, а цялата съвкупност от фактори и творения превръщат града в предпочитано място за бизнес и ваканция.

Виж още снимки от Лувъра и Абу Даби ТУК!

текст и снимки: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)