Лондон – имперски влияния и мъгли с традиции (част I)

Сподели:

Английската столица е считан за един от най-характерните градове в света – град с неповторимо излъчване, уникална архитектура, детайли и истории с традиции, място където историческото минало е така вплетено в мисленето и настоящето, че изгражда неповторимият полет и развитие на Лондон напред.
Световна, космополитна столица, в която може да срещнеш хора от цял свят, но най-малко англичани, още по-малко лондончани. Град на младостта, на церемониите, на историята, на клубовете, на бизнеса и банките, на традициите и на Империята! При всички случаи трябва много време и сетива, за да се усети и разбере Лондон, но без да скучае нито за миг. 

Предлагаме ви една импресия за Лондон и кратка разходка из забележителностите и емблемите на английската столица.

IMGP2614

Парламентът на Обединеното Кралство на Великобритания и Северна Ирландия е върховен законодателен орган на Обединеното кралство и на британските задморски територии. Внушителната сграда гордо стои на брега на Темза. Тук е създавана и управлявана Великата империя, над която слънцето не е залязвало никога, от тук тръгват стотици събития оставили траен отпечатък в английската и  световната история.

IMGP2613

 

До величественият Парламент на Обединеното Кралство стои една кула с часовник. Стотици градове в света имат подобна, но едва ли друга може да се похвали с тази популярност – Биг Бен! Това е неофициалното название на голямата камбана в Часовниковата кула на Уестминстърския дворец в Лондон. Впоследствие това название започнало да се отнася към целия комплекс: камбана, часовник и кула.

Биг Бен
Биг Бен

Голямата камбана тежи 13,76 тона, висока е 2,29 м, а диаметърът ѝ в долната част е 2,74 м. Биг Бен е най-голямата камбана в часовников механизъм.  Часовниковата кула е построена през 1858 година, а часовниковият механизъм е пуснат в ход на 7 септември 1859 година. Висока е 96 м (с пилона); часовникът се намира на 55 м над земята. В основата на всеки от четирите циферблата има надпис на латински: Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam, който ще рече „Боже, пази нашата кралица Виктория I!“.

Биг Бен
Биг Бен

Разходката ни продължава съм Катедралата на Свети Петър или Уестминстърското абатство – една от най-известните сгради в Лондон и Обединеното кралство. Готическа катедрала, намираща се в централната част на града, в района Уестминстър е мястото, където се провеждат коронациите на британските монарси от 1066 г. насам. Там са погребани много известни личности. В сградата са погребани много монарси, учени, музиканти и държавници като Исак Нютон, Чарлз Дарвин, Георг Хендел, Хенри Пърсел, Чарлз Дикенс, Уилям Шекспир и др.

Уестминстърското абатство
Уестминстърското абатство

Абатството става популярно място за кралски сватби, след като принцеса Патрисия го избира за сватбата си с Александър Рамзи през 1919 г. Тогава за пръв път от 650 години абатството е ползвано за кралска сватба.

IMGP2632

Сватбата на принц Чарлз и лейди Даяна Спенсър се състоя в катедралата Сейнт Пол, но погребението на Даяна бе в Уестминстърското абатство през септември 1997 г., няколко дни след като тя загина в автомобилна катастрофа в Париж. А  последно тук се венчаха Принц Уилям и Кейт.

Чарлз и лейди Даяна
Чарлз и лейди Даяна

Изключително интересен е  Тауър /Tower of London/ – Кралският дворец и крепост на Нейно величество. Това дворецът в централен Лондон, на северния бряг на река Темза  от времето на Тюдорите.   Крепостта е най-старата сграда, използвана от британското правителство.

IMGP2868

Тауър често се идентифицира с Бялата кула, първоначалната груба квадратна крепост, построена от Уилям Завоевателя през 1078 г., за защита от норманите на местното население, така и за отбрана на Лондон от външни нашественици.  През 90-те години на 12 век крал Ричард Лъвското сърце построява оградна стена около крепостта и е изкопан ров, напълнен с вода от Темза. През 40-те години на 13 век Хенри III избелва външните стени на крепостта, което дава името ѝ.

IMGP2862

Първостепенната функция на Тауър е като крепост, кралски дворец и затвор, особено за затворници от висш ранг, включително от кралското семейство като принцовете в Тауър и бъдещата кралица Елизабет I. Тауър също е служел като място за екзекуции и мъчения, онова място, от където Хенри VIII е управлявал така успешно Англия и в свободното си време с право или не е избил всичките си жени. В последствие Тауър е оръжейна хазна, Кралският монетен двор, офис за обществени архиви,  а след 1903 г. е домът на Коронните скъпоценности на Обединеното кралство.

следва…

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...