Лейди Даяна: Моята душа крещеше за помощ

31 август 2018

Великобритания отбелязва 21 години от трагичната смърт на ”Принцесата на народа”, на най-обичаната жена в кралството – лейди Даяна. На днешния ден през 1997 г. при автомобилна катастрофа в Париж загиват тя, нейният придружител Доди ал-Файед и шофьорът на автомобила. Даяна, принцесата на Уелс, по-известна като лейди Ди, според анкетата на ВВС от 2002 година заема трето място в списъка на стоте най-велики британци в историята. До края на живота си тя се опитваше да обича. И да бъде нужна. Тя беше добра, носеща светлина и радост на хората. Тя беше и грешна, но направи много повече от други на вид безгрешни и заплати висока цена за своите грешки – със самота, сълзи, всеобщо предателство и неразбиране. Да си припомним за нея…

Даяна Франсис Спенсър е родена на 1 юли 1961 година в кралското владение Сандрингам в Норфолк. Трета дъщеря на бъдещите виконт и виконтеса Алтроп. Бащата на Даяна, Едуард Джон Спенсър, служил при двора на крал Джордж VI. Майка й, Франсис Рут, е дъщеря на лейди Фермой приятелка и придворна дама на Кралицата-майка. Ранните си детски години Даяна прекарва в Сандрингам. Детството й е щастливо и тя расте като добро и мило момиче. Възпитанието, което получава е типично по-скоро за стара Англия, отколкото за средата на ХХ век: строго разписание, бавачка, гувернантка, фазан на обед, продължителни разходки из парка, конна езда.

Вижте още: Даяна – принцесата на народа

Имението Спенсър граничи с кралското имение Сандринхайм, и фамилията Спенсър се познава добре с кралското семейство. Даяна, в съответствие с аристократичните традиции, получава и съответното възпитание.
Животът й скоро е помрачен от раздорите между родителите (Лейди Спенсър оставя четирите си деца на баща им и заминава при човека, когото обича). Разводът въздейства силно на Даяна – тя се затваря в себе си, страхува се да излиза сред хората. А на бавачката си тя казва: «Никога няма да се омъжа без истинска любов. Ако не съм напълно уверена в любовта, може да се случи да се разведа. А аз не искам никога да се развеждам». Скоро в дома се появява мащеха – Рейн, графиня Дартмут, която така и не обиква децата. Първоначално, Даяна учи в Силфилд Скул Кингс Лин, Норфолк, след това в Ридълсуърт Хол в Норфолк и в девическото училище Уест Хийт в Севън Оукс, Кент.

Princess Diana
„Лейди Даяна“ тя става през 1975 година, когато баща и приема наследствената титла граф. По това време семейството се премества в стария фамилен замък Алтроп хаус. През зимата на 1977 година, преди да замине да се учи в Швейцария, шестнадесет годишната лейди Даяна за първи път среща принц Чарлз, когато той пристига на лов в Алтроп. По това време безукорно възпитания, интелигентен Чарлз се струва на момичето само „много забавен“.

Нейното образвание завършва на 18 години, тя не може да издържи изпитите за основния начален курс. И от престижния щвейцарски пансион – след като моли родителите си да я вземат от там, Даяна заминава за Лондон, за да започне самостоятелен живот. Отначало живее при майка си. Но след като получава от баба си малко наследство си купува жилище. Подобно на много хора, които имат жилище, но нямат пари, за да го поддържа, Даяна дели жилището си с приятелки. Работи като чисти и гледа деца, а после постъпва на работа в детската градина „Млада Англия“.

Princess-Diana_sexy_photo
Уелският принц по това време вече е напълно зрял човек, с формиран характер, прекрасно образование, очарователни маниери . Той изглежда на Даяна затворен и сдържан и отначало тя не го възприема твърде сериозно – той ухажва нейната сестра Сара. Но един момент решава съдбата й.

През един летен ден тя седи върху сеното. Из имението се разхождат поканените гости. Сред тях е и принц Чарлз. Той се приближава, сяда до нея и известно време двамата мълчат. След това Даяна, преодолявайки срамежливостта си, заговаря първа, изразявайки съчувствие на принца по повод гибелта на дядо му, граф Маунтбатън, убит неотдавна от терористи… „Видях Ви на службата в църквата – казва тя… Вие вървяхте по пътеката. Лицето ви беше толкова тъжно! Сторихте ми се толкова страдащ и самотен… Някой трябва да се погрижи и за Вас…“.

Цялата вечер Уелският принц не се отдалечава и на крачка от Даяна, обсипвайки я с такива знаци на почтително внимание, че на всички им става ясно – той е избрал. Даяна, както винаги, е очарователно смутена и се изчервява, притваряйки очи. Буквално на следващия ден за това заговаря пресата, фотожурналистите започват да преследват лейди Ди, нейните снимки се появяват в списания и вестници.

Princess-Diana_rare_photos
През февруари 1981 година прессслужбата на Бъкингамския дворец официално обявява годежа на Уелския принц и графиня Даяна Спенсър. Венчавката се извършва на 29 юли 1981 в катедралата „Свети Петър“ в Лондон. Това е много сложен брак между две необикновени и ярки личности… Каквото и да пишат и говорят, между тях двамата съществува голямо взаимно притегляне. На принцесата й е трудно да се приспособи към външната затворенот на кралското семейство, непроницаемостта на емоциите, студенината, ласкателствата и неприкритото лицемерие. Тя е друга. Отдръпва се от всичко ново, непознато, понякога се обърква. И е само на двадесет години. Млада и неопитна. Готви се е да стане майка. Не се бои от откритите емоции, сълзите, изблика на душевна топлота. Старае се да даде частица от тази топлота на всеки около нея… Често не я разбират и се пазят от нея като от заразена…

Вижте още: Седем мисли от принцеса Даяна за седмицата

Опитва се да не повтаря родителските грешки в живота си… Но й е толкова сложно скоро след тежкото раждане (на 21 юни 1982 година се ражда първият син – принц Уйлям) и тя изпада в депресия. Появяват се първите признаци на бързо прогресираща булимия. Принц Хари се ражда две години по-късно на 14 септември 1984 година.

От самото начало тя се старае децата й да живеят колкото може по-прост и обикновен живот. Даяна е против това, Уйлям и Хари да се възпитават в затворения свят на кралския дом и те започват да посещават детска градина и обикновено училище. По време на почивка Даяна позволява на момчетата да носят джинси, спортни панталони и тениски. Те ядат хамбургери и пуканки, ходят на кино и на места за развлечения, където принцовете чакат на опашка заедно с връстниците си.

Princess-Diana_gorgeous_image
В началото на 90-те години между най-прочутите съпрузи в света назрява конфликт, в частност и заради продължаващите отношения на принц Чарлз с Камила Паркър Боулз (впоследствие, след гибелта на Даяна, станала негова втора жена). През 1992 година напрежението в техните отношения достига апогея. Тя се опитва чисто по женски да му отмъсти, оттук и неудачният роман с Хюит, флиртът с Джеймс Гилби. Тя търси душа, на която може да довери всичките си рани и сълзи, и не може да я намери. Всички я предават – любовниците, лекарите, астролозите, приятелките, секретарите, близките и роднините. Даже майка й, която разкрива на пресата всички нейни детски тайни и дребни недостатъци. Тя остава сама. Верни й са само децата – двама обожаващи и обожавани синове.

Пет опита за самоубийство прави Принцеса Ди. За това се говори много и пространно, но по-добре да се доверим на нея самата: „Моята душа крещеше за помощ. Аз се нуждаех от внимание…“. Ще каже тя по-късно. Даяна ще разсъди и ще прецени сама: „Ние и двамата бяхме виновни и двамата направихме грешки. Но аз не искам да поемам цялата вина върху себе си. Само половината…“. И още не по-малко загадъчни думи, казани на синовете Уйлям и Хари: „Аз както преди обичам баща ви, но не мога повече да живея под един покрив с него.“ Бракът им се разпада през 1992 година, след което съпрузите живеят разделени, и завършва с развод през 1996 година по инициатива на кралицата Елизабет II.

Принцесата все повече се задълбочава в търсене на духовния смисъл на живота и благотворителни дела. Тя основава в страната и в цял свят стотици фондации за деца и болни, бездомни и прокажени. Избира за своя духовна наставница Майка Тереза и върви заедно с нея, следвайки нейната философия на помощта: „Не допускай, даже и един човек да остане нещастен след среща с теб!“. Стотици деца я наричат свой ангел-пазител. Тя поддържа и основава проекти за откриване на онкологични центрове за неизлечимо болни в целия свят. Заставя цели държави да изменят политиката си по отношение на най-ужасното оръжие – противопехотните мини.

Princess-Diana_latest_photo
С каква болка говори тя в едно от последните си интервюта: „Аз винаги съм била, съм и ще бъда фигура само хуманитарна, искам само да помогна на хората с каквото мога, това е всичко… Светът е болен от липсата на човеколюбие и състрадание все повече и повече…Някой трябва да излезе оттук, да обича хората и да им каже това“. Малко преди гибелта си, през юни 1997 година, Даяна започва да се среща с кинопродуцента Доди ал-Файед, син на египетския милиардер Мохамед ал-Файед. И сякаш, най-сетне, тя открива любовта… Но не й е писано да се радва дълго на това чувство. На 31 август 1997 тя загива, в Париж, в автомобилна катастрофа заедно с него и с шофьора им Анри Пол.

На погребението на Даяна синовете й се държат със завидно достойнство на големи мъже. Тяхната майка, без съмнение, би се гордяла с тях. В този тъжен ден, сред многото скръбни образи, мнозина запомнят венеца върху ковчега . На картичката има само „На мама“. Принцеса Даяна е погребана на 6 септември в семейното имение на фамилията Спенсър – Алтроп, на уединен остров сред езерото.

снимки: styletofollow.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)