Всички знаем, че има места, които са славни и специални. Те имат своята история и неповторима атмосфера. Всеки се опитва да се докосне до тях и да подиша магичния въздух и почувства незабавимата емоция, която те създават. Едно от тези места е Клуб 55 в Сен Тропе.

club-55-bardot-resize

Всичко започнало, когато Бриджит Бардо снима „И Бог създаде жената“, с който всъщност се полага звездната основата на  Сен Тропе. През далечната 1955 година Сен Тропе е малко рибарско селище с атмосфера, но нищо повече – едно село, с каквито е осеяно Средиземноморието. Но целият снимачен екип и най-вече Бриджит Бардо, се влюбват в приказния плаж Пампильон, в малките кълдъръмени улици, потънали в зеленина, в романтичните къщички с пясъчен цвят с хлопнати щори в горещините. Подобни „клюки“ бързо се разчуват във френския jet-set и мястото постепенно се превръща в истински рай на настроението и летните емоции. А днес вече и на световният звезден и бизнес елит.

IMGP4134

Да се върнем отново към снимките на  „И Бог създаде жената“ и да надникнем в един снимачен ден… Целият екип снимал, снимал…но под жаркото слънце все пак идвало време и за обяд. А на плажа имало само една малка къщурка, обградена с тръстика, която била единственото място, където можело да се хапне нещо.  Така започва легендата Клуб 55. От малка плажна полустабилна постройка с прясна риба  – до плажен клуб, в който ако искаш да обядваш, трябва да си направиш резервация няколко месеца предварително. И така – 60 години!

IMGP4110

Всъщност, ако се добереш до мястото и се загледаш в подробностите, нещата не са се променили много. Тръстиката все още обгражда заведението, от входа плътен зелен тунел те отвежда на пясъка – сред маслинените дървета и пиниите, между тях са опънати тенти и покривала, а под тях са подредени масите, плътно една до друга.  Инвестицията е минимална и сякаш нищо не се е променило, но… Защо тогава е толкова специален този клуб? Аз се сещам за поне 3 причини: Първо: кухнята на Клуб 55 е ненадмината! Сервират се отбрано меню ястия, но затова пък приготвени по запомнящ се начин. Продуктите се доставят от собствена био ферма в Прованса и качеството и вкусовете им са невероятни. Морската храна също е със специален режим на доставка  – всяка сутрин се зареждат висококачествени и току-що уловени морски дарове и риби и всичко, което в рамките на деня не се консумира, се изхвърля.

IMGP4102

Запазен знак на Клуб 55 е зеленчуковото плато, с което задължително започва кулинарното представление. Всякакви зеленчуци се сервират свежи, цели и необработени в дървено корково плато. В допълнение – 2-3 вида дресинг. Възприятията тържествуват, защото гледката на свежи и хладни зеленчуци в горещия ден изпълва сетивата. А после… Горещо препоръчваме мидите, прясната царевица на жар с маслен сос и особено печена sea bass.
Втората причина за славата на Клуб 55 съзирам в безупречния сервиз и обслужване. Сервитьорите, които едва се провират между сгъстените бели столове, не спират и миг и с много настроение, усмивка и чувство за хумор те потапят във вкусотиите и отбраните напитки.

11787476_396733100525845_62314949_n

И третата причина – тук може да видиш цяла плеада звезди, които седят на съседната маса и похапват в приятелски компании. За Елтън Джон, Леонардо ди Каприо, Роберто Кавали и много други звезди на шоу бизнеса, Клуб 55 е задължителна спирка при престоя им в Сен Тропе. Много от тях дори не можеш да ги разпознаеш, защото не предполагаш колко естествени и различни са на една ръка разстояние. Ние уловихме „само“ Виктория Силвърстед,  Джоан Колинс и Ивана Тръмп!

IMGP4132

Със сигурност има и много други причини поради които Клуб 55 е емблематично място в Сен Тропе, но да не отваряме напълно завесата. Нека има и малко загадка! А ако сега опитате да резервирате, вероятно в края на септември ще ви се удаде възможност да преживеете атмосферата на Клубът. Така го наричат всички сентропейци.

IMGP4108-880x582

текст и снимки: Валерия Симеонова