„Левиатан се пробужда”

„Левиатан се пробужда”: 5 причини да прочетете тази книга

02 ноември 2018

„Левиатан се пробужда” е първата книга от поредицата „Експанзията”, чието действие се развива предимно в космоса. Тя е опит на авторите, тъй като под името Джеймс С. А. Кори се крият двама – Даниел Ейбрахам и Тай Франк, да се върнат към класическата фантастика с космически кораби и непознати светове. Историята се разгръща в момент, когато част от хората са напуснали Земята, борят се с оцеляването си в Слънчевата система и още не са напуснали нейните предели.

„Експанзията” продоби особена популярност след превръщането ѝ в сериал. Досега са излезли три сезона, като за малко щеше да остане дотук, ако от Amazon не бяха спасили сериала и сме в очакване на неговия четвърти сезон. От поредицата книги досега са излезли 7 на английски език и 5 на български. От издателство „Бард” направиха голяма пауза, но за щастие на почитателите, наскоро публикуваха „Игрите на Немезида”.

Корицата на „Левиатан се пробужда” (Бард, 2012)

Корицата на „Левиатан се пробужда” (Бард, 2012)

Лично аз допуснах грешката да започна първата книга и след това да изгледам сериала, което доста забави дочитането ѝ. Съветвам ви, ако имате възможност, прочетете първо книгите, това в 99% от случаите е по-добрия вариант, отколкото да гледате тяхната екранизация преди това. На екрана няма как да се съберат всички дребни детайли, които обогатяват и допълват историята. Много неща остават неясни или недоизяснени, а и колкото и да се придържат създателите на сериала към книгата, има разминавания и разлики.

Затова ето ви 5 причини да прочете тази книга:

1. „Левиатан се пробужда” е увлекателна и същевременно съдържателна книга. Ако сте гледали сериала, се губи част от магията, защото знаете какво ще се случи, но въпреки това е интересно.

2. Ако обичате загадки, неочаквани обрати, книгата ще ви хареса. Има опит да се вплете една детективска история чрез едно от главните действащи лица – Милър.

3. Макар и в космоса, на героите в книгата „нищо земно не им е чуждо” – те се въвличат в конфликти, сблъсквате се интереси, има борба за влияние и власт, любов. По отношение на представянето на личните отношения се наблюдава известен схематизъм, там най-пълнокръвният герой е Милър. Неговите чувства и увлечение изглеждат най-реалистични и характерът му има необходимата дълбочива.

4. Тази книга е една от най-добрите съвременни космически фантастики, които съм чела напоследък и си заслужава човек да ѝ отдели внимание. Липсва претоварването с научни обяснения, те се появяват много умерено и личи стремеж за реалистичност на случващото се.

5. Това е първата книга от още много, което е рядкост в космическата фантастика. Вероятно това е повлияно от факта, че един от авторите, които се крият зад името Джеймс С. А. Кори – Даниел Ейбрахам, е автор и на фентъзи поредици. Има известна завършеност в края на „Левиатан се пробужда”, но и още загадки за разплитане.

Историята в книга се развива из цялата Слънчева система с потенциал да отиде и по-далече. А как ще продължи, ще разберем, като разтворим страниците на следващата книга, която е „Войната на Калибан”.

Вижте още: Дългочакваното продължение на поредицата на Джеймс С. А. Кори е факт

автор: Силвия Аризанова
снимка: Twitter

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)